Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27.01.2016, a inculpatului.
NEDELCU FLORIN MARIUS, viceprimar al orașului Videle, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 29 ianuarie 2016, față de inculpatul Nicolae Bădănoiu, primar al orașului Videle, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La începutul lunii iunie 2015, inculpatul Nedelcu Florin Marius, în calitate de viceprimar al orașului Videle, a pretins inițial suma de 45.000 lei de la un om de afaceri (denunțător în cauză), căruia i-a propus să îl sprijine în atribuirea unui contract finanțat de la bugetul local pentru construirea unor terenuri de sport sintetice în orașul Videle.
Deși omul de afaceri i-a comunicat inculpatului faptul că prețul de execuție, în condițiile legale de respectare a normativelor tehnice, depășea valoarea de 550.000 lei, viceprimarul Nedelcu Florin Marius, sub pretextul că lucrările de executare a proiectului trebuiau efectuate formal și în mod superficial, i-a transmis denunțătorului că bugetul aprobat a fost de 387.000 lei cu TVA inclus și că acest plafon nu poate fi depășit sub nici o formă.
Totodată, inculpatul Nedelcu Florin Marius l-a convins pe omul de afaceri că verificarea modului de executare a lucrărilor este tot atributul primăriei în calitate de beneficiar și că nu vor fi probleme cu plățile.
În schimb, denunțătorul urma să îi dea inculpatului suma de 45.000 de lei, parte din plățile pe care primăria Videle trebuia să le facă pentru executarea terenurilor de sport respective.
În același context, inculpatul Nedelcu Florin Marius a pretins de la omul de afaceri emiterea unei facturi fictive plătită de primărie, în valoare de 10.000 lei, aferentă unor servicii de masa și cazare, deși firma denunțătorului nu avea un astfel de obiect de activitate.
Precizăm că, din cei 10.000 lei, denunțătorul trebuia să-i restituie inculpatului 8.000 lei, în considerarea ajutorului ce urma să-i fie dat, suplimentar față de suma de 45.000 lei.
La data de 17 iulie 2015, între firma denunțătorului și primăria Videle a fost încheiat un contract de lucrări având obiectul menționat mai sus, documentul fiind semnat de viceprimarul Nedelcu Florin Marius, în calitate de reprezentant al Primăriei Videle, conform înțelegerii cu primarul Bădănoiu Nicolae, care plecase în concediu de odihnă.
În perioada imediat următoare, în vederea primirii sumelor de bani cu titlu de mită, inculpatul Nedelcu Florin Marius a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat care a exercitat presiuni asupra denunțătorului, prin „obligarea” acestuia la respectarea condițiilor din caietul de sarcini, deși primarul orașului Videle cunoștea că acesta din urmă nu le poate îndeplini.
Astfel, în condițiile de mai sus, denunțătorul a remis inculpatului Nedelcu Florin Marius suma de 23.000 lei, urmând ca ulterior să-i dea și diferența.
La data de 26 ianuarie 2016, inculpatul Nedelcu Florin Marius a mai primit suma de 15.000 lei, reprezentând o nouă tranșă din mită, fiind surprins în flagrant de organele de urmărire penală.
Această sumă de bani urma a fi împărțită în mod egal cu primarul Bădănoiu Nicolae, în baza înțelegerii inițiale avută cu inculpatul Nedelcu Florin Marius.
Inculpaților Nedelcu Florin Marius și Bădănoiu Nicolae li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 28 ianuarie 2016, față de inculpatul Nedelcu Florin Marius, procurorii anticorupție au dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune pentru o perioadă de 60 de zile.
Inculpatul va depune, în termen de 10 zile de la data emiterii ordonanței de dispunere a măsurii preventive respective, o cauțiune în valoare de 30.000 lei, ce va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției, la o unitate bancară.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.