Tabăra internațională de creație plastică de la Nenciulești și-a deschis larg porțile pentru pictori din lumea întreagă. După mai bine de un an de pandemie de Covid-19, artele se reunesc iar într-un cadru de poveste, comuna Nenciulești oferind cu generozitate spectacolul naturii: iarba verde, flori și perspective cuprinzând minunate bucăți din sufletul satului românesc tradițional, cu specific teleormănean.
Ajunsă la ediția a IV-a, tabăra de pictură în aer liber se va desfășura în perioada 05-11 iunie, 2021. Participă: VAHIT AKAN -Turcia, JOSEPH NOCE- Franța, GHEORGHI DIM. GHEORGHIEV-Bulgaria, LAURA CULCEA -România, DANA HARA-România, RAREȘ KERECHEȘ -România, RADU GOIA -România, TUDOR ȘERBĂNESCU -România, REGINA BACHINSKA -Ucraina, DIMA RAAD -Liban
Festivitatea de deschidere a avut loc la Centrul de Cultură din comuna Nenciulești cu participarea doamnei primar și a altor oficialități teleormănene. După prezentarea artiștilor de către domnul Tudor Șerbănescu, curatorul Taberei, a palmaresului lor artistic și țării lor de origine, a urmat un spectacol autentic-românesc, cu specificul zonei noastre, fiii satului prezentându-ne un minunat spectacol cu hore și strigături ca la Nenciulești, cu Călușul, un obicei ce ne-amintește că se apropie Rusaliile, un obicei vechi, cu rol esențial în desfășurarea normală a vieții din comunitate. El sustrage și protejează comunitatea împotriva agresiunii ielelor, făcând din acestea o amenințare transcendentă și întotdeauna prezentă, care pretinde să fie domolită prin rituri corespunzătoare, în acest an derulându-se ca un spectacol, sub privirile fascinate ale oaspeților artiști sosiți după un an de absenteism în contextul pandemiei de Covid-19. Spectacolul a continuat cu artiștii din Ansamblul Burnasul care duc tradiția mai departe, amintind de marele rapsod care a făcut cunoscut județul nostru în țară, dar și peste hotare, prin cânt și port, regretatul Liviu Vasilică.
Școala Gimnazială Nenciulești, sub îndrumarea doamnei professor de muzică Andelica Desculțu, tot o fiică a satului, cu un tată pictor, a dirijat cu o baghetă magică ,,Corul vocal-instrumental PRO MUSICA”. Vocile lor s-au armonizat în tonuri când calde, când vibrate, iar notele muzicale au dansat ritmic ieșind din instrumente diferite precum naiul, chitara clasică, chitara electrică, vioara clasică, vioara electrică, saxofonul, clarinetul și taragotul.
Așadar, porțile s-au deschis, artiștii lucrează în aerul curat al satului românesc, tabăra dorind să crească în ediții, iar în fiecare an să primească și alti artiști români și din străinătatea care, în ultimii ani ne-a devenit casă pentru mulți români , frații și surorile noastre, plecați spre un trai mai bun.
Domnul vicepreședinte al Consiliului Județean Teleorman, entuziasmat de organizarea unui eveniment cultural cu participarea internațională a artiștilor, a promis susținere în continuarea și perpetuarea organizării Taberei, cât și a Muzeului lucrărilor Taberei, ce se dorește a fi înființat ca muzeu unic în țară.
PROFESOR DE EDUCAȚIE PLASTICĂ,
PURCĂREA CRISTIANA-MIHAELA