Confirmarea primului caz de pestă porcină africană în Teleorman a pus pe jar instituțiile din județul vecin. Miercuri, la Prefectura Olt, în cadrul ședinței Centrului de combatere a bolilor, s-a stabilit verificarea stării de sănătate a animalelor din gopodăriile din comunele Scărişoara, Rusăneşti, Cilieni, Tia Mare şi Izbiceni, situate în sudul judeţului Olt, pe o rază de 10 kilometri de zona în care a fost găsit porcul mort în Teleorman.
„DSVSA Teleorman ne-a transmis o adresă prin care ne confirmă prezenţa pestei porcine africane la un porc neidentificat, mort, abandonat pe raza localităţii Slobozia Mândra din judeţul Teleorman şi, conform hărţilor GIS, zona de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri, cuprinde şi localităţi din judeţul Olt: Scărişoara, Rusăneşti, Cilieni, Tia Mare şi Izbiceni. Urmare a adresei DSVSA Teleorman, prefectul judeţului Olt, în dimineaţa acestei zile a convocat Centrul de combatere a bolilor, cu toţi factorii responsabili, în căruia care au fost prezentate măsurile ce trebuie luate în zona de supraveghere ca urmare a apariţiei pestei porcine africane în judeţul Teleorman”, a declarat Veronel Bolborea în cadrul unei conferinţe de presă.
Șeful DSVSA din Olt a mai precizat că s-au stabilit măsurile de supraveghere, în sensul că medicii veterinari vor efectua verificarea în exploataţiile deţinătoare de porci, vor face o inspecţie clinică a animalelor pentru a se asigura din punct de vedere al stării de sănătate. Totodată, ei vor continua şi identificarea suinelor pentru că legea despăgubirilor prevede obligativitatea crotalierii şi înregistrării în sistemul naţional de identificare a animalelor pentru a putea fi oferite despăgubiri în cazul apariţiei pestei porcine africane. Ca urmare a acestei şedinţe, începând din momentul actual s-a demarat procedura de inspecţie în exploataţii cu toţi factorii implicaţi din cadrul Direcției Sanitar Veterinare.