Este tema unui concurs internaţional demarat anul trecut, în decembrie, 2019, o temă frumoasă pe care am îmbrăţişat-o cu mare drag împreună cu elevii şcolilor telormănene, convinşi fiind că noi, copiii, suntem mesagerii lumii atunci când se cer mesaje de dragoste, de prietenie, de pace, de înţelegere, de iubire. De ce credem asta? Pentru că inocenţa copiilor, potenţată de imaginaţia creatoare de care numai copiii sunt capabili, ar fi primul mesaj de pace, înaintea creării simbolurilor specifice acestei teme.
Aşadar, am stimulat creativ elevii să pună în acorduri cromatice ideea de pace în lume folosindu-ne de imaginaţie şi de toate simbolurile pe care le cunoşteam şi pe care doream să le personalizăm, ca-ntr-o poveste, astfel încât să înmoaie inimile celor care sunt responsabili cu pacea lumii, marilor puteri ale lumii. De cele mai multe ori, înaintea cuvintelor imaginile sunt mai grăitoare! Iar arta (artele plastice, muzicale, sportul) a fost şi va rămâne mesagerul păcii într-un limbaj universal, înţeles de toate naţiile lumii, de la cerşetori, la regi şi conducători de state.
Simbolurile folosite de elevi au fost cele deja cunoscute: porumbelul păcii, ramura de măslin, pipa păcii, steagul alb, semnul cu degetele în V, semnul păcii cel desemnând simbolul campaniei engleze pentru dezarmare nucleară. Originalitatea tablourilor create de elevi a constat în folosirea tehnicilor alese, în armonizarea lor în compoziţie, în crearea unor poveşti vizuale care au transmis emoţie. Ca o curiozitate, popularizarea porumbelului ca simbol al păcii, i se datorează lui Picasso. Picasso fusese întotdeauna fascinat de porumbei, având ocazia sa crească alături de aceştia în oraşul său natal, Malaga, şi să ii redea în câteva dintre picturile sale. La înscrierea în Partidul Comunist, în 1944, Picasso avea 63 de ani, iar partidul i-a solicitat mai multe tablouri care să simbolizeze pacea şi libertatea, artistul folosind motivul porumbelului în realizarea acestora.
Rezultatele acestui concurs au ajuns cu întârziere din cauza pandemiei, dar bucuria copiilor a fost cu atât mai mare, cu cât, după luni întregi în care educaţia online ne-a ţinut izolaţi unii de alţii, evenimentul acesta ne-a adus împreună într-o armonie plină de culoare, iar vizual, tradiţional-românească, elevii alegând să poarte cu mândrie portul popular românesc, mai ales că tocmai ce sărbătorisem ziua naţională a României şi a românilor de pretutindeni, cu doar o zi în urmă.
Într-un cadru special, în incinta Centrului Judeţean de Cultură şi Promovare a Tradiţiilor şi Obiceiurilor din Teleorman, cu respectarea măsurilor anticovid, elevii Şcolii Gimnaziale ,,Ştefan cel Mare” au primit diplomele direct de la coordonatorul acestui concurs, domnul Tudor Şerbănescu, pictor cu recunoaşterea meritelor la nivel international, omul care a avut încredere în noi şi care ne-a promovat munca. Lucrările a nouă elevi au fost selectate pentru etapa următoare a aceluiaşi concurs, iulie, 2021, la Moscova, Rusia.
În prima etapă am avut 30 de lucrări plastice, desenele elevilor a două şcoli gimnaziale ,,Ştefan cel Mare”, ,,Mihai Viteazul” şi Colegiul Naţional Pedagogic ,,Mircea Scarlat”. Organizatorii concursului internaţional ,,O lume fără război!” le-au trimis şi elevilor care nu au trecut în etapa următoare diplome de participare, cu recunoaşterea meritelor în domeniul artelor vizual-plastice. Diplomele sunt editate în limba rusă, fapt care i-a încântat pe copii, alfabetul chirilic fiind diferit de cel românesc. Elevii care nu au trecut în etapa următoare a concursului vor primi diplomele când vom reveni la şcoală în scenariul verde.
Ziua mondială a păcii (International Day of Peace) este celebrată pe 21 septembrie. Această zi dedicată păcii, promovată de Organizaţia Naţiunilor Unite, a fost stabilită în 1981. Adunarea Generală a ONU a declarat această dată ca o zi dedicată consolidării idealurilor păcii, atât în interiorul, cât şi între toate naţiunile şi popoarele lumii.
PROFESOR COORDONATOR DE ACTIVITATE,
PURCĂREA CRISTIANA-MIHAELA