10 C
Judeţul Teleorman
joi, aprilie 15, 2021

NATURĂ, LITERATURĂ ȘI UN STROP DE CULTURĂ

Articole noi

În Teleorman, rata de incidenţă se menţine sub 3 la mia de locuitori. 66 de persoane, depistate pozitiv

2,89 la mia de locuitori este rata de incidenţă la nivelul judeţului Teleorman, identică cu ziua precedentă. Faţă de...

Un bărbat din Băbăița, acuzat că a furat seiful cu 30.000 de lei, dintr-o casă de pariuri, reținut de polițiști

Polițiștii din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Vitănești au reținut un bărbat în vârstă de 27 de ani...

Direcţia Judeţeană de Statistică Teleorman, informaţii privind Recensământul General Agricol

Scopul Recensamantului este acela de a oferi informaţii esenţiale şi de calitate pentru politicile guvernamentale în domeniul agriculturii, inclusive...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

La mulți ani, 2021 să ne aducă noroc, sănătate, libertatea pierdută, prietenii și activitățile artistice libere!
Luna aceasta include data de 15 Ianuarie, o zi cu dublă semnificație, ziua marelui poet  Mihai Eminescu, dar și Ziua Națională a Culturii. Așadar, ne-am inspirat din opera marelui poet, din poezia, proza sau din basmele frumoase, create special pentru copii. Făt Frumos din lacrimă, Călin-File din poveste, Luceafărul, Somnoroase păsărele, Călin nebunu,l Fata din grădina de aur, Borta lunii etc. sunt câteva titluri.
Ca fond muzical, am ascultat Doina și Ion Aldea Teodorovici, doi artiști basarabeni, mari iubitori de folclor românesc și mari patrioți, care au compus muzica pentru poeziile marilor poeți Adrian Păunescu, Grigore Vieru și Dumitru Matcovschi, pe care le-au cântat cu voci solemne, inconfundabile. Un cântec este dedicat marelui poet, Mihai Eminescu. În altul, Chișinău și București sunt ,,două lacrimi gemene”. Metafora nu este întâmplătoare, de la istorie am aflat detalii despre o Românie Mare care includea și Basarabia. Din păcate, cei doi soți și-au pierdut viața intr-un tragic accident rutier, pe pământ românesc, pământul-mama, pământul mult iubit, în urmă cu 28 de ani. De asemenea, nici cei trei poeți nu mai sunt azi în viață, Grigore Vieru pierzându-și viața tot într-un accident rutier, chiar într-o zi de 16 ianuarie, după ce a participat la un spectacol omagial dedicat poetului-nepereche, Mihai Eminescu. Prin mărturiile lor artistice, ei vor dăinui mult timp în inimile noastre, sunt nemuritori!
În ceea ce privește cromatica, am avut posibilitatea de a picta ,,codrii de aramă” , ,,pădurea de argint“ în cele mai îndrăznețe contraste.
Am atașat carcasa cd-ului care conține elemente esențiale, specifice produsului conținut, imaginea fiind foarte importantă, culorile, designul reprezentând un plus de cultură.
Un artist român contemporan, Mircea Bochiș,  ardelean, la vârsta maturității artistice. A fost prezentat elevilor acest artist contemporan, din dorința de a-i face cunoscuți pe artiști înainte de a trece la cele veșnice, așa cum ne-a obișnuit istoria.
Mircea Bochiş este absolvent al Institutului de Arte Frumoase „Ion Andreescu” din Cluj, Facultatea de desen, în 1972; debutează în anul 1973, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1981. De atunci şi până azi este organizator al mişcării artistice băimărene, se ocupă de tabere de sculptură în ţară şi peste hotare, a organizat primul muzeu important de artă contemporană – Muzeul Florean de la Baia Mare.
Poetul Ion Iuga scrie despre Mircea Bochiş că este un „artist lucid cu o privire maliţioasă la toate experimentele plastice, de la suprarealism la cele post-impresioniste, preia şi validează unele date topindu-le în aerul subtil, care se lasă descifrat în forţa imaginii, a concreteţei şi picturalităţii ei, sporind tocmai prin asta valenţele picturii sale.”
Prin aceste activități la toate clasele celor trei școli unde îmi desfășor activitatea didactică cu mult drag, Școlile Gimnaziale ,,Ștefan cel Mare”, ,,Mihai Viteazul” și Colegiul Național Pedagogic ,,Mircea Scarlat” am adăugat ,,un strop de cultură”, la care se vor mai adăuga alții, toți elevii fiind beneficiarii actelor noastre culturale, nu doar câțiva elevi angrenați într-o activitate pentru a marca un eveniment. Cultura trebuie să aibe caracter permanent, nu periodic. De cultură trebuie să beneficieze toți copiii, nu doar câțiva!

PROFESOR COORDONATOR DE ACTIVITĂȚI,
PURCĂREA CRISTIANA-MIHAELA

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

În Teleorman, rata de incidenţă se menţine sub 3 la mia de locuitori. 66 de persoane, depistate pozitiv

2,89 la mia de locuitori este rata de incidenţă la nivelul judeţului Teleorman, identică cu ziua precedentă. Faţă de...

Articole similare