Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va cofinanţa, din venituri proprii, lucrările de întocmire a planurilor parcelare, în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), susţinut de Guvern Totodată, suma decontată de ANCPI pentru lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale a fost majorată.
ANCPI va cofinanţa lucrările de înregistrare sistematică, precum şi „lucrările de întocmire a planurilor parcelare, ce vor fi coordonate de către comisiile locale de restituire a proprietăţilor funciare în vederea înscrierii din oficiu a titlurilor de proprietate emise în baza legilor de restituire a proprietăţilor funciare (…), iniţiate ca urmare a contractării acestora de către unităţile administrativ-teritoriale”.
ANCPI va face plăţile după finalizarea lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare la nivel de tarla. Pentru plata serviciilor de înregistrare sistematică la nivel de UAT, va fi stabilit un preţ unitar pe hectar. De asemenea, în cazul imobilelor cu proprietari neidentificaţi, ANCPI va achita 10% din preţul unitar pe hectar. Suma decontată de ANCPI pentru lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor iniţiate UAT-uri va fi majorată de la 60 de lei la maximum 84 de lei + TVA/carte funciară, la care se adaugă coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcţie de relief şi, după caz, coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcţie de gradul de acoperire.
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI-peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor.