Vineri, 07 februarie 2020, începând cu ora 11, la Centrul de formare al Bibliotecii Județene ,,Marin Preda” Teleorman, va avea loc lansarea volumului de poezii ,,Îngerii soarelui” a poetului și prozatorului Mihail Tănase.
Mihail Tănase s-a născut în comuna Plopii Slăvitești, județul Teleorman, unde a urmat Școala generală, iar de la vârsta de 14 ani, urmare unei boli progresive, este imobilizat într-un scaun cu rotile.
A debutat publicistic în 1997, cu versuri, în ziarul sibian ,,Editorial”, și editorial cu placheta de versuri ,,Copilul din interior”, în același an.
A publicat poezii în numeroase reviste și ziare și este prezent în numeroase antologii de versuri.
Este membru al Grupării literar-culturale “Amurg sentimental” (București) din 2003, membru al Ligii Scriitorilor din România (filiala București) din 14 noiembrie 2008 și redactor al cotidianului „Mara” Teleorman, din martie 2010.
Are peste 30 de volume, dintre care amintim:
- Vânt de schimbare-microroman (1998);
- Frunze de toamnă-poezii (2000);
- Dintr-o lacrimă de înger-poeme într-un vers (2002);
- Vin ploile-proză scurtă (2004);
- Unde ești?-poezii (2007);
- Interzisă iubire-poezii (2009);
- Amurg/Twiling (2011);
- Fila inimii mele (2015);
- Trecător prin timp-antologie de autor (2015);
- Destin-recenzii, eseuri, poezii (2016);
- It is raining, sweetheart-poezii (2017);
- Zbor tăcut-roman (2018);
- Îngerul fără aripi-proză (2019);
- Jurnal cu Singurătate-eseu,poezie (2019).
Volumul de poezii ,,Îngerii soarelui” cuprinde în nota de autor următoarele precizări:
<Niciodată nu am vorbit despre cărțile mele. (…) Acum însă simt nevoia să spun câteva cuvinte despre acest umil volum de versuri izvorât din cele mai adânci și nobile sentimente:,,dragoste și iubire”. Mai mult, chiar din AND-ul ființei mele creat din harfa poeziei.
Am să încep cu “nașterea volumului”: stam singur între două răsărituri de lumină, când a apărut ea… Am implorat în șoaptă ca momentul să nu se sfârșească, să nu o pierd… Nu știu de ce, dar parcă nu mai era totuna pentru mine…(…)
Mai știu că era la începutul toamnei și i-am spus: “dă-mi o frunză și din ea am să-ți zidesc un CASTEL numit POEZIE”…>
Cunoscuta jurnalistă Cornelia Rădulescu, în prefața acestui volum de poezii, menționează:
<Să-i citim poeziile și să ne bucurăm că avem această posibilitate, recunoscând astfel că poetul ne dă ocazia să facem loc în sufletele noastre celui mai frumos sentiment: IUBIREA>
La activitate sunt invitați oameni de cultură teleormăneni și utilizatori ai serviciilor de bibliotecă. Activitatea este moderată de doamna Geanina Burcea-bibliotecar Biblioteca Județeană „Marin Preda”.