În urmă cu puţin timp, la Clubul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Alexandria, a avut loc o întâlnire de suflet cu participarea la o parte a membrelor acestei asociaţii. Cu această ocazie – la început de lună martie -, a fost readusă în atenţie o veche tradiţie: ,,Mărţişorul’’ – ca simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii în prag de primăvară. Doamna ing. Gherghina Drăguşin preşedinte al C.A.R.P. de la început a dorit ca reuniunea persoanelor de vârsta a treia în acest cadru, cu ,,tema amintită’’, să debuteze cu o surpriză: întâlnirea cu scriitorul Gheorghe Olteanu şi ultima sa producţie literară, ce poartă titlul ,,Ambasadorii Alexandriei’’. Autorul a dezvăluit cu mult har aspecte interesante din culisele documentării, strădania de a aduce în prim plan peste 100 de personalităţi care fac cunoscut municipiul nostru în ţară şi în lume. Această lucrare bine documentată, unde a pus mult suflet, deja a ajuns în Italia, Franţa, Canada, Australia şi America, unde trăiesc şi muncesc Alexăndrenii elogiaţi în carte.
Fiind la început de martie, când doamnele îşi prind la piept un talisman ori o podoabă cu un şnur alb cu roşu, dl. profesor Gheorghe Olteanu, a amintit celor din sală câteva dintre personalităţile feminine prezente în carte: Cristina Benu, premiată de Academia de Ştiinţe a Franţei, profesoara şi scriitoarea Nicoleta Milea, membră a Uniunii Scriitorilor Europeni, medicii Lucica Marin Niţu, Cristina Olteanu şi Roza Elena Clempus – Sorescu, profesoara şi scriitoarea Dobre Ana. Au fost amintiţi şi bărbaţi de seamă precum universitarii Borţun Dumitru, Nicolae Drăguşin, Mircea Olteanu, medicii Marius Liţu, Lucian Paraschivescu , generalul maior de aviaţie Mereu Constantin, arhitectul Moldoveanu Mihai, ziariştii şi scriitorii Burtan Florin, Mitroi Ştefan şi Stan Ştefan. Ca un bun comunicator, scriitorul Gheorghe Olteanu, a povestit doamnelor care este izvorul inspiraţie sale. Un moment vesel a fost acela când a propus organizarea la o tombolă, prin care să dăruiască fericitelor câştigătoare şase dintre cărţile sale, cu autograf. Doamnele, sensibile la cuvintele frumoase, aşternute de autor pe o pagină de carte, au apreciat în cuvântul lor talentul dl. prof. Gheorghe Olteanu, strădania de a fi cronicar al urbei în care trăim.
Fiind început de martie, cu sărbătoarea cunoscută, Dana Burtan, Ionescu Draga şi alte membre ale C.A.R.P. Alexandria au vorbit de ziua de 1 Martie, despre simbolurile Mărţişorului, cu o scurtă incursiune în istoria acestui, tradiţie care se pare că datează de pe vremea dacilor. Poeta Peşu Maria, a fermecat audienţa cu versuri pline de sensibilitate, încheind cu urarea: ,,Dragele mele, să avem cu toate parte de o primăvară minunată, cu deplină sănătate şi dragoste de viaţă.’’
Aceasta întâlnire unde au fost rostite cuvine frumoase, care au încântat doamnele, s-a încheiat într-o notă veselă. S-a mai zăbovit un timp în jurul unei mese la o ceaşcă de cafea, un pahar de suc, prilej plăcut de a schimba impresii.
La plecare, doamnele au primit câte o garoafă roşie – o pată de culoare la început de primăvară – din partea membrilor Consiliului Director al C.A.R.P. Alexandria.
CONSTANTIN DRAGNEA