16.3 C
Judeţul Teleorman
joi, martie 28, 2024

La 30 august, acum 77 de ani, o zi nefastă din istoria neamului românesc

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Unul dintre cele mai nefericite momente din istoria poporului nostru s-a consumat, acum 77 de ani, la 30 august 1940, la Palatul Belvedere din capitala Austriei.

În acea zi nefastă, România a fost nevoită să accepte odiosul Dictat de la Viena, prin care ceda Ungariei, de atunci, 43.492 de kilometri pătraţi, cu o populaţie de 2.609.000 de locuitori, cuprinzând Maramureşul, Crisana şi nordul Transilvaniei, inclusiv Clujul.

Ministrul de externe al Germaniei, Joachim von Ribbentrop, şi cel al Italiei, Galleazo Ciano, au comunicat, separat, delegaţiei romane şi celei maghiare hotărârile pe care aceştia le luaseră dinainte în această privinţă.

Urmare a Pactului  Ribbentrop-Molotov, revizionismul maghiar numeşte acest act nelegiuit „al doilea arbitraj de la Viena”, fapt de neacceptat pentru romani, întrucât prevederile aşa-zisului tratat nu au fost negociate, ci impuse României.

Astfel în întreaga ţară a avut loc o imensă izbucnire de revoltă din partea poporului.

Împotriva acestui arbitraj s-au ridicat numeroase cercuri politice, organizaţii democratice şi patriotice, inclusiv unele grupuri ale armatei.

Fiind un moment greu pentru destinele sale, poporul român s-a găsit singur, fără niciun sprijin din afară, părăsit de toate puterile Europei.

După câtva timp, prin Tratatul de la Craiova, din 7 septembrie 1940, graniţe dintre România şi Bulgaria revenea la traseul fixat prin Congresul de la Berlin din anul 1878.

Sintetizând situaţia creată de Dictat, în cartea sa”România: 1866-1947”, istoricul Keith Hitchins menţiona : „Dictatul de la Viena nu numai că nu a clarificat situaţia, ci a dus la o tensionare a relaţiilor dintre România şi Ungaria. Nu a reuşit să rezolve problema naţionalităţilor, separând toţi etnicii romani de toţi etnicii maghiari”.

În ziua de 5 septembrie 1940, armata ungară a intrat pe teritoriul românesc. Romanii au fost masacraţi de trupele horthyste mai ales la Câmpia Turzii, Luduş, Prundu Bârgăului, Huedin, Cucerdea, Lascud, Moisei, Sarmasul, Mureşenii de Câmpie.

Tot acum a fost executată o amplă operaţiune de expulzare a etnicilor romani pe întreg teritoriul Transilvaniei de Nord.

În această situaţie, guvernul roman care a acceptat Dictatul de la Viena a căzut imediat, iar la 6 septembrie a fost instaurat un alt guvern condus de generalul Ion Antonescu.

Antonescu a contestat Dictatul de la Viena, inclusiv în discuţiile cu Adolf Hitler şi Benito Mussolini, dar nu a obţinut decât o promisiune vagă de revizuire a Dictatului în primăvara anului 1944 din partea lui Hitler.

După răsturnarea guvernului Ion Antonescu şi întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, armata romană a participat la luptele pentru eliberarea nordului Transilvaniei în toamna anului 1945.

Cu toate acestea, Uniunea Sovietică nu a acceptat reinstaurarea adminsitratiei civile româneşti decât în lună martie 1945, după instaurarea guvernului procomunist condus de Dr.Petru Groza.

Pe durata Conferinţei de Pace de la Paris, guvernul Ungariei a urmărit să păstreze chiar şi o mică parte a teritoriului acordat prin acel Dictat de la Viena.

În cele din urmă, aceste demersuri au rămas fără rezultat, astfel că articolul 1, punctul 2 al Tratatului de Pace cu Ungaria şi articolul 2 al Tratatului de Pace cu România prevăd nulitatea deciziilor sentinţei de la Viena, din 30 august 1940, şi restabilirea frontierei dintre cele două ţări vecine, România şi Ungaria, aşa cum există la data de 1 ianuarie 1938.

Inclus în paginile istoriei noastre zbuciumate, pentru noi şi urmaşii noştri, Dictatul de la Viena din anul 1940, rămâne un eveniment demn de reţinut şi de reamintit.

Leon Armeanca

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Liberalii au decis: Secretarul de stat Marin Țole, candidat pentru CJ Teleorman, și Haralambie Epure, la primăria Alexandria

Marin Țole, actual secretar de stat În Ministerul Dezvoltării, va fi candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Teleorman, iar...

Articole similare