29.7 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, septembrie 7, 2024

Jurnalul operativ al I.S.U. Teleorman. 18 incendii în ultimele 24 de ore

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

În ultimele 48 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător la 59 de evenimente, după cum urmează:

38 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– un accident rutier, produs pe raza municipiului Turnu Măgurele, cu două autoturisme implicate, în urma căruia a rezultat o victimă, conștientă și cooperantă, neîncarcerată, preluată de echipajul SMURD și transportată la spital pentru investigații medicale amănunțite și îngrijiri de specialitate. La acest eveniment, pompierii au continuat misiunea pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, iar polițiștii au preluat cazul pentru cercetări;

– o misiune în sprijinul echipajului medical al SAJ Teleorman, pentru preluarea unei persoane cu probleme de sănătate;

– o intervenție pentru salvarea unui animal dintr-un canal, pe raza municipiului Alexandria;

– 18 incendii, dintre care unul izbucnit la o mașină de transport gunoi menajer, în municipiul Alexandria și 17 incendii de vegetație uscată și miriște, izbucnite pe raza localităților Bogdana, Lunca, Nanov, Turnu Măgurele, Zimnicea, Scurtu Mare, Florica, Plosca, Stejaru  Lăceni și Voievoda, cu pericol de propagare la gospodăriile cetățenești și culturile agricole din imediata apropiere, precum și de producere a unor accidente rutiere pe drumurile naționale și județene din cauza fumului dens ce a redus semnificativ vizibilitatea.

Din fericire, toate aceste incendii au fost stinse de pompierii militari teleormăneni, cu autospecialele de lucru cu apă și spumă din dotarea subunităților, înainte de a fi produse pagube materiale importante ori victime omenești.
Reamintim agricultorilor/proprietarilor de terenuri agricole că arderea vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente este INTERZISĂ, acest fapt putând fi sancționat de pompieri, APIA și Garda Națională de Mediu.
În vederea reducerii riscurilor de producere a incendiilor premergător, pe timpul și după finalizarea lucrărilor agricole pentru recoltarea cerealelor păioase, personalul Inspecției de Prevenire din cadrul unității noastre a desfășurat un număr de 52 de controale la operatorii economici din domeniul agricol în urma cărora au fost constatate 133 de deficiențe, dintre care 9 au fost remediate operativ. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind apărarea împotriva incendiilor la executarea lucrărilor agricole au fost aplicate 119 avertismente și 14 amenzi contravenționale în cuantum de *36500 lei*.
Printre neregulile sancționate se regăsesc executarea de operațiuni ce implică utilizarea focului deschis în locuri/spații cu pericol de incendiu, nedotarea/neîntreținerea în stare de funcționare la parametri corespunzători a mijloacelor tehnice de intervenție în caz de incendiu, neinstruirea în domeniul situațiilor de urgență a personalului angajat sau funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu a unor depozite de cereale.
Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Totodată, reamintim faptul că locațiile suprafețelor agricole afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.
Potrivit legislației în vigoare, se sancționează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacțiunea persoanelor fizice și juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe și care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea și stingerea acestora”.
De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1001 la 2500 de lei „neanunțarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgență, a primarului sau a poliției de către persoana care observă un incendiu și, după caz, neluarea măsurilor, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea acestuia”.
Personalul Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Preotul Nicu Chiriţă, plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia este definitivă

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis contestaţia declarată de inculpatul Chiriţă Nicu împotriva încheierii de şedinţă,...

Articole similare