Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului control securitate și sănătate în muncă, au efectuat în perioada 09.05.2022-15.07.2022 acțiuni de control pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul profesional la angajatorii din sectorul public și privat care desfăşoară activități în următoarele domenii de activitate: industria alimentară – CAEN – 10; industria textilă – CAEN – 13; producția de piese și accesorii pentru autovehicule – CAEN – 293; comerț – CAEN-47; administrație publică – CAEN-84; învățământ – CAEN-85; sănătate – CAEN-86; activități de protecție și gardă – 8010. În urma acestor controale au fost dispuse 22 măsuri de remediere a neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă.
Riscurile psihosociale și stresul la locul de muncă se numără printre cele mai mari provocări în materie de securitate și sănătate în muncă. Acestea au un impact semnificativ asupra sănătății oamenilor, organizațiilor și economiilor naționale.
Acestea sunt generate de conceperea, organizarea și gestionarea precară a activității, la nivelul angajatorilor, precum și de un context social necorespunzător la locul de muncă și pot avea efecte negative pe plan psihologic, fizic sau social.
Printre condițiile de lucru care determină riscuri psihosociale se numără: volumul excesiv de muncă; cerințele contradictorii și lipsa de claritate privind rolul pe care îl are de îndeplinit lucrătorul; instruirea nu se face la timp sau nu este suficientă; lipsa de implicare în luarea deciziilor care afectează lucrătorul și lipsa de influență asupra modului de desfășurare a activității; schimbările organizatorice gestionate necorespunzător, nesiguranța locului de muncă; neefectuarea examenului medical la angajare, periodic sau reîntoarcerea la muncă; comunicarea ineficientă, lipsa de sprijin din partea conducerii sau a colegilor; hărțuirea psihologică și sexuală, violența din partea terților.
Obiectivele acțiunii: promovarea unui mediu de muncă sigur și sănătos prin combaterea riscurilor psihosociale evaluate la sursă și diminuarea acestora; stabilirea măsurilor care se impun pentru prevenirea producerii unor evenimente grave lucrătorilor din cauza riscurilor psihosociale existente la locul de muncă; conștientizarea și consultarea angajatorilor, cât și a lucrătorilor privind implementarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă pentru creșterea stării de bine la locul de muncă; încurajarea schimbului de informații și bune practici în aplicarea reglementărilor de securitate și sănătate în muncă.
Analiza dosarelor de cercetare a evenimentelor din ultimii ani, a evidenţiat o creştere a numărului decedaţilor la locul de muncă din cauze non-violente, cauze prezumtive legate de existenţa riscurilor psihosociale şi a stresului la locul de muncă, generate de componentele sistemului de muncă.
Un mediu psihosocial favorabil sporește performanțele și dezvoltarea personală, precum și bunăstarea psihică și fizică a lucrătorilor.