25.2 C
Judeţul Teleorman
luni, iulie 22, 2024

ITM Teleorman: Acţiune de conştientizare şi control privind cancerul profesional

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Inspecţia Muncii derulează, prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă judeţene, o acţiune de conştientizare şi control vizând modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă. Cancerul profesional constituie una dintre cele mai mari probleme de sănătate de la locurile de muncă din Europa şi din întreaga lume. Conform informaţiilor de pe site-ul Agenţiei Europene pentru securitate şi sănătate în muncă (EU-OSHA), se estimează că, în 2015, acesta a stat la baza a 53 % din totalul deceselor asociate muncii înregistrate în Uniunea Europeană şi în alte ţări dezvoltate. Potrivit Foii de parcurs privind agenţii cancerigeni din 2016, UE înregistrează în fiecare an aproximativ 120 000 de cazuri de cancer profesional ca urmare a expunerii la agenţi cancerigeni la locul de muncă, ducând la aproximativ 80 000 de decese anual.
Potrivit Eurostat, peste 30 de milioane de tone de substanţe cancerigene, mutagene şi reprotoxice sunt produse anual în Europa. Pe lângă substanţele chimice, există agenţi biologici şi factori fizici/organizaţionali care pot provoca cancer. Boala este în general asociată cu un debut rapid al dizabilităţii şi un grad ridicat de suferinţă. Numărul mare de lucrători expuşi a condus la acţiuni coordonate pentru protejarea sănătăţii lucrătorilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, prin conştientizarea tuturor riscurilor generate de agenţii cancerigeni şi mutageni, precum şi asupra măsurilor de prevenire şi control aferente. Acţiunea se desfăşoară la angajatori din toate domeniile de activitate, care utilizează la locurile de muncă agenţi chimici cancerigeni sau mutageni clasificaţi în categoriile 1A şi 1B conform Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi a amestecurilor (CLP), urmărindu-se în mod special întreprinderile mici şi mijlocii.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img

Recente

AJOFM Teleorman: În luna mai, rata șomajului a fost de 8,93%. Cei mai mulți șoferi au doar studii gimnaziale

La sfârșitul lunii mai, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Teleorman erau înregistraţi 9.880 șomeri (din...

Articole similare