În această perioadă, premergător Sărbătorilor Pascale, pompierii militari teleormăneni desfăşoară activităţi de instruire şi educare preventivă în unităţile de cult, scopul fiind informarea enoriaşilor şi preoţilor cu privire la prevenirea unor situaţii de urgenţă, în special în cazul producerii unor incendii.
Încă de la începutul lunii acesteia, personalul Inspecţiei de Prevenire din cadrul I.S.U.„A.D. Ghica” al judeţului Teleorman a desfăşurat activităţi de control la un număr de 24 de unităţi de cult, fiind urmărite toate aspectele ce ţin de siguranţa populaţiei şi prevenirea unor situaţii de urgenţă.
Deficienţele depistate pe timpul acestor controale au fost înlăturate în mod operativ, însă acolo unde s-a impus, inspectorii au aplicat şi sancţiuni contravenţionale care au constat în 50 de avertismente şi o amendă în cunatum de 500 de lei.
Printre neregulile depistate s-au regăsit următoarele:
– nu sunt adoptate deciziile privind modul de organizare şi responsabilităţile pe linie de prevenire şi stingere a incendiilor;
– nu s-a realizat instructajul pe linie psi cu personalul bisericii;
– în mai multe cazuri, căile de evacuare se deschid în interior şi nu sunt marcate corespunzător;
– instalaţiile electrice sunt exploatate cu deficienţe;
– nu sunt amenajate în exterior locurile pentru depunerea lumânărilor;
– instalaţiile de paratrăsnet nu sunt verificate, conform specificaţiilor tehnice.
În ceea ce priveşte activităţile de instruire şi educare preventivă, numai în acest weekend, pompierii militari din cadrul subunităţilor de intervenţie s-au deplasat la un număr de 10 unităţi de cult, în localităţile Bogdana, Guruieni, Segarcea Deal, Gratia, Peretu, Ulmeni, Uda Paciurea, Moşteni, Sfinţeşti şi Văceni, cu o un echipaj şi o autospecială de stingere, în vederea prezentării principalelor reguli de prevenire şi stingere a incendiilor, dar şi pentru efectuarea recunoaşterilor obiectivelor respective.
În cazul producerii unor incendii la aceste lăcaşuri de cult, pompierii militari vor cunoaşte din timp toate amănuntele ce pot conduce la o intervenţie de salvare reuşită, prin cunoaşterea modului de amplasare a obiectivului, căilor de acces, surselor de apă, bunurilor materiale din interiorul clădirii, materialele folosite în construcţia acesteia, ş.a.m.d..
Beneficiind de prezenţa enoriaşilor pe timpul desfăşurării acestor activităţi, pompierii militari le-au prezentat recomadările specifice de prevenire şi stingere a incendiilor, atât lor, cât şi celor ce se ocupă de administrarea lăcaşurilor de cult.
Administratorilor li s-a atras atenţia asupra respectării normelor privind exploatarea instalaţiilor electrice, a sistemelor de încălzire şi a coşurilor de fum, existenţa stingătoarelor şi hidranţilor, respectarea normelor de stingere şi prevenire a incendiilor la lucrările de modernizare executate recent la diverse lăcaşuri de cult.
Pentru evitarea supraaglomerării bisericilor pompierii au recomandat ca manifestările religioase să se desfăşoare în exterior. Atunci când slujbele au loc în interior se va evita permiterea accesului unui număr de credincioşi peste capacitatea construcţiei şi se vor menţine, obligatoriu, pe toată durata slujbei, uşile de acces şi evacuare în poziţie deschisă.
Lângă lăcaşurile de cult se vor amenaja locuri speciale pentru depunerea lumânărilor, aflate la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii, dotate cu tăvi metalice umplute cu nisip şi supravegheate în permanenţă. Lumânările se sting, obligatoriu, după terminarea slujbelor religioase.
Pe durata desfăşurării slujbelor cu public numeros, din interiorul lăcaşurilor de cult trebuie evacuate covoarele, mochetele, băncile şi scaunele nefixate în pardoseală.
În ceea ce priveşte sfaturile către enoriaşi, acestea au vizat modul de folosire a lumânărilor, care nu trebuie ţinute aprinse în apropierea hainelor şi părului ori a obiectelor combustibile, precum icoanele, decorurile, mobilierul şi coroanele. Se va manifesta o atenţie deosebită atunci când aceştia se deplasează cu lumânările aprinse în autovehicule.
De asemnea, pompierii militari au precizat şi modul de comportare care trebuie adoptat în cazul producerii unui incendiu, şi anume: se va asigura operativ evacuarea persoanelor din construcţie, a valorilor materiale, concomitent cu desfăşurarea primei intervenţii de stingere a incendiului cu mijloacele tehnice din dotare şi cu anunţarea, de îndată a pompierilor, la numărul unic de urgenţă 112.
În funcţie de dinamica acestor activităţi de instruire şi informare preventivă executate de pompierii militari teleormăneni, vom reveni cu informaţii în perioada următoare!