Viceprimarul comunei Crângu, Ciobanu Ştefăniţă revoluţionează justiţia. Considerând că este injust ca un absolvent de studii superioare să fie plătit pe studii medii, acesta s-a adresat instanţei de judecată. A deschis acţiune împotriva unităţii administrativ teritoriale la Tribunalul Teleorman. O singură înfăţişare, în faţa magistraţilor, în data de 4 noiembrie 2019, şi o decizie fermă: “Respinge acţiunea formulată de reclamantul Ciobanu Ştefăniţă Silviu împotriva pârâtei Primăria Comunei Crângu-jud. Teleorman, ca nefondată”.
Nu a abandonat lupta cu sistemul şi a mers mai departe. Două săptămâni mai târziu a făcut apel, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti, în data de 29 noiembrie 2019. Aici, alţi judecători, cu o altfel de interpretare. În spirirtul şi litera legii. După patru amânări, în 29 mai 2020, a venit şi verdictul: Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa civilă atacată, în sensul că: “Admite cererea de chemare în judecată. Obligă pârâta la plata către reclamant a drepturilor salariale ale acestuia, prin raportare la salariul de bază brut pe ţară garantat în plată, de 2350 lei, de la data naşterii dreptului, la care se aplică actualizarea cu indicele de inflaţie şi dobânda legală aferentă acestor drepturi, până la achitarea efectivă a acestora. Definitivă”.
Contactat telefonic, viceprimarul Ciobanu Ştefăniţă a declarat că s-a apărat singur, fără avocat, mai cu seamă că este jurist de profesie, absolvent al Facultăţii de Drept.
“Văzând dispoziţiile… pârâta era obligată, începând cu 1 ianuarie 2019, să îmi stabilească o indemnizaţie prin raportare la salariul de 2.350 de lei, întrucât funcţia pe care o deţin este prevăzută cu studii superioare, aşa cum rezultă din statul de funcţii pentru personalul din aparatul de specialitate al primarului”, se arată în întâmpinarea formulată de acesta.
În motivarea Curţii de Apel Bucureşti, lucrurile sunt mai mult decât evidente. Judecătorii spun că instanţa de fond din Teleorman, în mod nelegal, a respins acţiunea ca nefondată, motivând că funcţia de viceprimar nu constituie vechime în muncă, în domeniul studiilor absolvite.
“De fapt, instanţa de fond nu motivează în ce sens funcţia de viceprimar nu constituie vechime în muncă, în domeniul studiilor absolvite, neaducând argumente legale, în drept, rezumându-se doar la a preciza că această funcţie nu constituie vechime în domeniul studiilor absolvite”, se arată în motivarea instanţei.
Cu alte cuvinte, primăria Crângu este obligată să-i plătească drepturile salariale raportate la salariul brut pe ţară în plată la 1 ianuarie 2020, de 2.350 de lei, la care se adaugă rata inflaţiei şi dobânda.