0.9 C
Judeţul Teleorman
marți, martie 18, 2025

ÎNĂLŢAREA DOMNULUI (ZIUA EROILOR)

Articole noi

Info TR
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Semnificaţia Înălţării înseamnă împlinirea viziunii profetului Daniel despre Fiul lui Dumnezeu.  „Şi lui i s-au dat stăpânirea, slava şi împărăţia, şi toate popoarele, neamurile şi limbile îi slujeau lui. Stăpânirea lui este veşnică, stăpânire care nu va trece, iar împărăţia lui nu va fi nimicită niciodată” (Dan 7, 14)
Evenimentul Înălţării marchează trecerea de la momentul important al învierii la alăturarea Sa de Tatăl Lui.  „Prin dreapta Tatălui înţelegem slava şi cinstea dumnezeirii în care Cel care exista ca Fiu al lui Dumnezeu mai înainte de toţi vecii ca Dumnezeu şi consubstanţial Tatălui s-a aşezat cu trupul după ce s-a întrupat şi după ce trupul lui a fost preaslăvit”. Aceasta sărbătoare mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas.
Legenda spune… când ungurii îşi serbau Paştele, românii cereau de la ei caii, ca să-şi lucreze pământul, iar când venea rândul românilor să-şi serbeze Paştele, aceştia îşi împrumutau caii ungurilor.   Potrivit calculelor calendarului, se întâmpla ca o dată la 4 sau 7 ani sărbătorirea Paştilor să cadă în aceeaşi zi. De aici a venit şi vorba “la Paştele Cailor”, acest an în care toţi serbau Paştele la aceeaşi dată, fiind anul în care caii se odihneau.
Înălţarea Domnului a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi ca sărbătoare naţională bisericească. În această zi, după Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi din străinătate. Apoi, la ora 12, în această zi de sărbătoare naţională, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România sunt trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
Anul acesta, la data de 10 iunie sărbătorim aceste sărbători sfinte, Cimitirul Eroilor din Alexandria fiind pregătit de sărbătoare, curăţat şi îngrijit.
În România, odată cu Înălţarea Domnului se serbează şi Ziua Eroilor. Încă din 1920, prin Decretul-lege nr. 1693 / 4 mai 1920, s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălţării Domnului.
Dumnezeu să le odihnească în pace sufletele alor noştri şi eroilor patriei căzuţi la datorie. Recunoştinţă veşnică!

Hristos S-a-nălţat!

Acest articol are drept autor moral un dascăl minunat, o doamnă învăţătoare, azi pensionară, doamna Năpârstoc Viorica, un om frumos, cu multă credinţă şi recunoştinţă în suflet pentru eroii ţării noastre care şi-au jertfit viaţa ca noi să fim azi liberi şi uniţi. Distinsa doamnă a insistat să nu sar peste acest eveniment solemn şi demn al comunităţii noastre şi am căutat să împletesc în cuvinte potrivite cele două sărbători de suflet privind identitatea naţională, cu rugăciunea în gând spre însănătoşirea dumneaei cât mai grabnică! (eroii trăiesc modest printre noi)

PROFESOR DE EDUCAŢIE PLASTICĂ,
PURCĂREA CRISTIANA-MIHAELA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Premierul Marcel Ciolacu, la Alexandria: “Fiecare pacient trebuie să aibă parte de cele mai bune condiţii de îngrijire”

Pacientul pe primul loc. Este mesajul transmis de către prim-ministrul Marcel Ciolacu, aflat sâmbătă, într-o vizită oficială, în municipiul...

Articole similare