Autoritatea de Management pentru PO Infrastructura Mare (AM POIM) din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat finalizarea evaluării cererilor de finanţare depuse în a doua sesiune a apelului „Dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale”. În urma evaluărilor au fost selectate pentru finanţare, în limita alocării disponibile, primele 15 proiecte cu cel mai mare punctaj. Proiectele câştigătoare au obţinut între 70,75 şi 72,25 puncte. Aceste proiecte vor asigura dezvoltarea de reţele inteligente de distribuţie a gazelor naturale în 45 localităţi. Valoarea cumulată a investiţiilor este de 180 milioane euro. De remarcat că în această sesiune au fost propuse proiecte complexe, care deservesc mai multe localităţi şi un număr mai mare de beneficiari finali. În urma primei sesiuni a apelului, au fost selectate 10 proiecte care prevăd instalarea de reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în 18 localităţi.
În a doua sesiune de depunere a proiectelor au fost încărcate în sistemul informatic MySMIS 219 de proiecte. După verificarea administrativă şi a eligibilităţii au fost respinse 96 proiecte, iar 123 s-au calificat în ultima etapă de evaluare (tehnico-economică).
În lista data publicităţii, se regăssec şi două proiecte din Teleorman. Este vorba despre “Înfiinţare reţea de distribuţie gaze naturale, în satele Blejeşti, Baciu şi Sericiu”, cu o valoare de peste 32 de milioane de lei, şi “Înfiinţare sistem distribuţie gaze naturale, în Comuna Gratia”, de aproximativ 36,5 milioane de lei. Din păcate, în urma evaluării, acestea au primit un puntaj mic, fiind declarate ”neselectate pentru finanţare”.