Motto: „Excursiile te învață mai mult decât zece biblioteci la un loc” (Nicolae Iorga)
Ce este mai frumos, mai încântător și mai deconectant pentru oricare dintre noi decât drumeția? Din totdeauna o lege a firii l-a determinat pe om să iubească natura, să-i transforme farmecul într-un adevărat prieten, să-și caute în mijlocul ei atât de râvnitele clipe de destindere, de petrecere și voie bună.
Elevii noștri au înțeles toate acestea. Educați în spiritul dragostei față de natura atât de binefăcătoare a patriei, unică prin frumusețile ei, la fiecare început sau sfârșit de an școlar, elevii Școlilor Gimnaziale Scurtu Mare și Tătărăștii de Sus, însoțiți de dascălii lor, se avântă cu multă plăcere pe cărările munților, străbat căile de apă ale țării, parcurg drumurile submontane, câmpiile și luncile încărcate de verdeață, cuprinși de o mare veselie și bucurie în cunoscutele și îndrăgitele excursii școlare.
Astfel, de curând, cei aproape 150 de copii, de la cele două școli gimnaziale, depășind granițele satului natal, s-au deplasat cu trei autocare moderne, aparținând firmei S.C. Alpin Star S.R.L. Pitești – Argeș, de la șes spre Subcarpații Vâlcei, pe frumoasele noastre plaiuri, pe traseul: Scurtu Mare – Tătărăștii de Sus – Pitești – Dealul Negru – Râmnicu Vâlcea – Ocnele Mari – Horezu – Polovragi – Baia de Fier și retur. Întreaga deplasare s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, cu cântece, glume și poezii.
În drum spre Baia de Fier, din județul Gorj, elevii au observat principalele forme de relief, transformările naturii în directă legătură cu anotimpul vara, unitățile administrative întâlnite în cale (comune, orașe, județe), munca oamenilor la câmp.
Ajungând la Râmnicu Vâlcea, potrivit planului excursiei, după vizitarea Casei Memoriale „Anton Pann”, un simbol al orașului de la poalele Dealului Capela, îndreptându-se spre Grădina Zoologică, curioși din fire, elevii au văzut o varietate de animale, păsări și reptile exotice, găzduite aici, de pe alte continente, decât Europa, unele dintre ele neobișnuite.
Oprindu-se la Ocnele Mari, deosebit de încântați au fost de amenajarea în subteran a unui atractiv punct turistic, un parc de vis, la salina modernizată din această zonă, ce cuprinde spații de agrement, spații de joacă și spații de relaxare, un muzeu cu exponate care arată istoria minei de sare din cele mai vechi timpuri până în prezent, nu în ultimul rând, cea mai mare biserică subterană din România.
Mergând la Horezu, cel mai mare centru de olărit din țară, au vizitat magazinele și expozițiile vestiților meșteri populari, ce se ocupă cu olăritul, admirând la tot pasul vasele de ceramică expuse și realizate cu mare finețe. Deosebit de încântați au fost de atelierul special amenajat, unde lutul se prelucrează cu roata olarului.
Un viu interes a trezit și vizitarea Mânăstirii Hurezi, cel mai frumos și mai rafinat exemplar de arhitectură românească, înălțată în 1693 de către domnitorul Țării Românești, Constantin Brâncoveanu, în prezent inclusă în patrimoniul UNESCO, din anul 1995.
Continuând traseul, la intrarea în județul Gorj, un alt obiectiv turistic avut în vedere a fost Sfânta Mănăstire Polovragi, așezată într-un cadru pitoresc la poalele Muntelui Piatra Polovragilor, în vecinătatea Cheilor Oltețului, la marginea comunei Polovragi, localitate de la care și-au luat și numele.
Fiind situată în apropierea mănăstirii, străbătând pe jos, pe un drum forestier de aproape 1 km, micii turiști au admirat și peștera Polovragi, cu un traseu vizitabil de 500 m, unde legenda spune că ar fi trăit zeul dac Zalmoxis.
Ca punct final, în localitatea gorjeană Baia de Fier, școlarii au fost profund impresionați de cele văzute la Peștera Muierilor, cu o istorie foarte bogată, prima peșteră electrificată din România, cu cei 800 m de galerie amenajată pentru vizitare.
Adevărate atracții ale peșterii au fost încăperile supranumite: Sala altarului, Valul altarului, Amvonul, Candelabrul mare, Sala musteriană, Stânca însângerată.
Alte câteva atracții au constituit și Vălul muierii, Cascadele împietrite, Dantela de piatră, Sala cu guano, Sala turcului, precum și Galeria urșilor.
Importanța și frumusețea locurilor vizitate au lăsat impresii și bucurii de neuitat în sufletele copiilor.
Firește, excursia ne oferă un bun prilej de a ne îmbogăți cunoștințele și de a ne modela simțirea, fiindcă ea este o lecție vie de învățătură, după care nu sună clopoțelul, în care se deschide marea carte a patriei și a naturii, din care poți învăța direct despre munți și ape, despre plante și animale, despre toate, despre oameni și faptele lor.
Leon Armeanca