În calitate de co-inițiator, am votat astăzi câteva modificări importante la Legea fondului funciar nr.18/1991, pentru reglementarea cadrului legislativ privind amplasarea panourilor fotovoltaice pe terenurile agricole.
Panourile fotovoltaice ar putea deveni a doua sursă de energie în România, însă pentru atingerea acestui obiectiv era absolut necesară modificarea legislației în domeniul fondului funciar.
Proiectul legislativ adoptat de Senat și votat astăzi de Camera Deputaților, for decizional, este esențial și ajută foarte mult atât agricultorii, cât și populația, având în vedere reducerea costurilor pentru producerea energiei, prin amplasarea acestor panouri.
Modificările legislative votate astăzi permit acum scoaterea din circuitul agricol, temporar sau definitiv, a terenurilor agricole slab fertile, de maximum 50 de hectare.
Principalele modificări:
Pe terenurile agricole de clasa a III-a, a IV-a și a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, pășune, vii, livezi, precum și pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, situate în extravilan, în baza autorizației de construire și a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pot fi amplasate obiective de investiție specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile, unități de stocare a electricității, stații de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafața de maximum 50 ha.
În situația în care se realizează obiectivele menționate mai sus, suprafața de teren agricol situată în extravilan se utilizează în sistem dual, atât pentru producția agricolă, cat și pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, nemaifiind necesară procedura de scoatere din circuitul agricol, și se elimină obligativitatea plății tarifului la Fondul de ameliorare a fondului funciar.
Procedura privind stabilirea zonelor, condițiile pentru înființarea și utilizarea în sistem dual a terenurilor agricole situate în extravilan se aprobă prin ordin comun al ministrului agriculturii și dezvoltarii rurale și al ministrului energiei.
Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan se face la momentul autorizării construcției.
În situația construirii unor facilități specifice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol se poate face și parțial, doar pentru suprafețele de teren afectate de instalația de producere sau stocare a energiei regenerabile, restul de teren liber rămânând în circuitul agricol.