Un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003, iniţiat de mine împreună cu mai mulţi parlamentari PNL, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 252 de voturi pentru şi 12 abţineri.
Actul normativ reglementează obţinerea de către unităţile administrativ-teritoriale a dreptului de exploatare, în limita a 2000 metri cubi agregate minerale, în cazuri de urgenţă precum viiturile şi precipitaţiile care au avariat sau au distrus poduri, drumuri, obiective economice, gospodării individuale, care, prin caracterul acestora, presupun o intervenţie cât mai rapidă şi promptă a autorităţilor compentente în vederea refacerii obiectivelor afectate.
Legea, care a fost trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, va avea un impact social extrem de pozitiv, atât pentru Primării, cât şi pentru comunităţile locale, prin facilitarea lucrărilor de refacere în cazurile de urgenţă.
La această dată, conform Legii apelor nr.107/1996, dreptul de exploatare a agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, cuvetele lacurilor, bălţilor, prin exploatări organizate, se acordă doar de către autoritatea de gospodărire a apelor, în baza avizului şi a autorizaţiei de gospodărire a apelor, cu avizul deţinătorilor de lucrări hidrotehnice în albie din zonă. Practic, în cazul producerii unor calamităţi naturale, în urma cărora au rezultat avarierea sau distrugerea de poduri, drumuri, obiective economice şi gospodării ale cetăţenilor, pentru repararea acestora este obligatoriu avizul de gospodărire al apelor, emis de autorităţile bazinale de ape.
În aceeaşi idee, Legea minelor nr.85/2003 prevede obligaţia obţinerii permisului de exploatare pentru aceste agregate minerale, inclusiv pentru intervenţiile în cazuri de urgenţă, fapt ce conduce aproape iremediabil la blocarea proiectelor de refacere sau la imposibilitatea aplicării unor prevederi legale.
În consecinţă, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice şi private nu poate fi iniţiată sau efectuată în cazul în care lucrările de investiţii au fost demarate, sau proiectul a fost realizat. Aşadar, actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului nu mai poate fi emis pentru astfel de lucrări de investiţii demarate sau proiecte finalizate.
Salut votarea acestei legi deosebit de importante, atât pentru autorităţile locale, cât şi pentru cetăţenii păgubiţi în urma ravagiilor naturii. Sunt încrezătoare că iniţierea unui proces legislativ complex în acest domeniu va avea ca efect direct corelaţiile legislative necesare, precum şi simplificarea procedurilor birocratice pentru unităţile administrativ teritoriale care obţin dreptul de exploatare în limita a 2000 metri cubi agregate minerale, prin eliminarea obligativităţii solicitării şi emiterii permisului de exploatare în cazurile care presupun intervenţii în regim de urgenţă.
Deputat PNL Teleorman,
Maria STOIAN