Este inimaginabil cum arhitectura celei mai importante artere de circulaţie a Alexandriei, vestita strada Dunării, e pângărită efectiv de clădirile situate pe spaţiile verzi dintre blocurile aflate pe primul rând, la vedere. Zeci de construcţii au apărut ca ciupercile după ploaie. Magazine, consignaţii, sedii de firmă. Nu mai vorbim de extinderile unor garsoniere sau aparatamente până în buza trotuarului sau lipite de bloc.
Alexandria, kitsch-ul… autentic
O anchetă a instituţiilor statului ar lămuri cel mai bine cum au fost concesionate/vândute terenurile în cauză. Cine sunt beneficiarii. Pentru că există o lege a spaţiilor verzi, unde e interzis să construieşti. Locatarii blocurilor au dreptul la puţină natură. Culmea este că unele clădiri „acoperă” faţadele blocurilor. Un astfel de fenomen este interzis cu desăvârşire într-un oraş civilizat. Şi nu numai asta. Nicio construcţie nu primeşte aviz până arhitectul şef nu o încadrează în stilul arhitectonic propriu urbei. La noi, în Alexandria, fiecare construieşte după cum îl taie capul. Conaţionalii noştri, ţiganii, ridică turnuri şi turnuleţe, creând o imagine de ansamblu greu de suportat ochiului.
O afacere pe… spaţiile noastre!
Ne-am întrebat cine sunt beneficiarii acestor măni cereşti. Şi care a fost motivaţia cererii pentru concesionarea/cumpărarea terenului respectiv. Pentru că unii dintre „băieţii deştepţi”, după ce au construit sutele de metri pătraţi de spaţii, au lipit pe geamuri anunţuri de închiriere. O afacere simplă, care aduce profit enorm. Dar care nu e legală. Adică, în final şi la urma urmei, tu, beneficiarul, ocupi o suprafaţă de teren din spaţiul public, al nostru, al tuturor şi o transformi într-o afacere profitabilă! În astfel de cazuri, Consiliul Local ar trebui să verifice la sânge legalitatea acestei mânării.
Liviu B.