Dragi plosceni,
În urmă cu patru ani, m-am prezentat în faţa dumneavoastră, rugându-vă frumos să-mi acordaţi încrederea şi să mă votaţi, atât pe mine, cât şi lista mea de consilieri. Repet această acţiune, cu aceeaşi speranţă. Totul depinde de conştiinţa fiecăruia în parte. De analiza pe care mi-aţi făcut-o pe întreaga durată a mandatului. O mare parte din promisiuni s-a concretizat în realizări. Sunt proiecte în derulare şi proiecte cu şanse sută la sută de a fi demarate şi finalizate. În articolul de faţă veţi găsi tot ceea ce vă interesează.
Am făcut tot ce mi-a stat în putinţă, am depus eforturi ca localitatea noastră să intre într-un proces amplu de modernizare. Sunt lucruri care se văd. Nu mi-am bătut joc de banul public. La dispoziţie vă stau oricând devizele de lucrări pentru a vă convinge.
Aş dori ca încă patru ani să ne putem privi în ochi, să continuăm împreună, să terminăm ce am început!
Dumnezeu să vă binecuvânteze cu sănătate şi înţelepciune, pe fiecare dintre dumneavoastră. Să aveţi parte întotdeauna de grija şi protecţia Lui!
Daniel Grosu, primarul ploscenilor
Ploscenii îl respectă şi îl apeciază pe primarul lor. În marea majoritate sunt decişi ca pe 5 iunie să se prezinte la vot şi să-i încredinţeze un nou mandat. Pentru că Daniel Grosu a dat dovadă, întotdeauna, de onestitate. De echilibru şi de înţelegere. Un comportament demn şi respectuos. A creat, în primul rând, un sistem administrativ funcţional iar cetăţenii au apreciat din plin acest lucru.
În funcţie de posibilităţile bugetului pe care l-a avut la dispoziţie, a ştiut ca pe timpul celor patru ani de mandat să chibzuiască banul public şi să realizeze proiectele prioritare.
Realizări
Amenajarea centrului cu pavele, lampadare, băncuţe şi crearea unei geometrii florale, plus împrejmuirea căminului cultural au dat o notă de personalitate localităţii (foto: 1) Şi sediul Primăriei a fost modernizat.
Încă din primul an de mandat, s-a rezolvat şi problema transportului elevilor. O problemă gravă, dacă ne gândim că micuţii erau aduşi cu bicicleta şi căruţa de la distanţe mari, existând astfel pericolul unor accidente grave, posibil chiar fatale.
S-a construit o bază sportivă modernă (foto: 2), cu dotările necesare: clădire cu duşuri, apă curentă, vestiare. În incinta stadionului se află un miniteren de sport cu gazon sintetic, încă nefinalizat integral din cauza lipsei de finanţare din partea guvernului. În curtea Şcolii Gimnaziale, elevii îşi pot desfăşura orele de sport pe un miniteren cu destinaţie concretă, frumos amenajat.
Un succes a fost asfaltarea, FĂRĂ BANI, a străzii Morii, tronsonul DE 70 – calea ferată.
Pentru a preîntâmpina sau a depista eventualele infracţiuni de pe raza localităţii, s-a realizat un sistem de monitorizare video cu camere de luat vederi în punctele principale.
Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa (foto: 3) au fost modernizate integral: instalaţie electrică nouă, termoficare, reparaţii capitale interioare. În vederea unui proces de învăţământ performant, s-au instituit burse de merit pentru elevii care au obţinut rezultate deosebite la concursurile şcolare judeţene şi naţionale.
Din anul 2012, a fost decretată Ziua Comunei, care se sărbătoreşte în a treia duminică a lunii august. Cu acest prilej se organizează concerte folclorice cu personalităţi naţionale ale cântecului şi jocului popular românesc.
În 2013, s-a lansat prima ediţie a unei monografii a comunei, scrisă de Nicoleta Stăvărache şi a volumului intitulat „Punte peste generaţii”, de Geanina Rizea.
Prin implicarea directă a Primăriei, echipa de fotbal a performat, acum aflându-se în Liga a patra. Meci de meci sunt prezenţi aproximativ 500 de spectatori.
Pentru recreere, destindere şi petrecerea reconfortantă a timpului liber s-a decolmatat heleştiul şi s-a populat cu peşte pentru pescuit sportiv. În zona Gării s-a amenajat un parc (foto: 4), care din 2016 beneficază de internet prin wireless, la fel ca şi centrul comunei.
S-a definitivat sistemul de iluminat public, prin extinderea reţelei în zonele unde nu exista. Şi reabilitarea drumurilor comunale, prin balastare, a fost un punct principal pe agenda primarului.
După cum se ştie, în urma ploilor torenţiale şi de durată, comuna Plosca a fost întotdeauna expusă inundaţiilor. S-a reuşit realizarea unei subtrasversări pe sub calea ferată (foto: 5) în zona Bârlat, pentru a prelua apele pluviale. Tot în acest sens, s-a înălţat şi consolidat un dig la hotarul cu Peretu, pentru a nu mai permite apei pluviale de pe versanţi să intre în vatra satului.
Pentru că nimeni nu e veşnic pe pământ iar desprţirea de cei dragi, vrem, nu vrem, trebuie să aibă loc, s-a achiziţionat o maşină mortuară, disponibilă pentru toate familiile comunei care trec printr-o asemenea dramă.
Au fost alocate sume de bani bisericilor, astfel încât serviciile religioase să se desfăşoare într-un ambiental prielnic. Biserica ortodoxă a fost dotată cu centrală termică şi renovată pe exterior. Şi în Biserica AZS a fost montată o centrală corespunzătoare.
Tinerii din zona mărginaşă a comunei, denumită „Răsfiraţi”, pot practica diferite sporturi pe modernul teren multifuncţional cu nocturnă (foto: 6), amenajat în curtea fostei şcoli cu clasele l-lV. De asemenea, şi cei mici se pot bucura, aici existând un loc de joacă, amenajat cu toate cele necesare distracţiei. Proiectul a fost realizat cu fonduri europene, prin singura măsura care s-a putut accesa.
Toate acestea s-au realizat în condiţii vitrege de finanţare, ştiut fiind faptul că Guvernul Ponta a alocat bani puţini sau deloc primăriilor care nu erau PSD-iste.
Nerealizări şi motivaţii obiective
Primarul Daniel Grosu are tăria de caracter şi bunul simţ care îl caracterizează să explice consătenilor de ce cele două proiecte cuprinse în platforma-program de acum patru ani nu au avut sorţi de izbândă. Este vorba, în primul rând, de făbricuţa de conserve din legume. Proiectul a fost depus la Ministerul Muncii iar primarul a făcut toate eforturile să fie aprobat. A fost respins din motive politice.
S-a căutat un partener serios şi pentru realizarea azilului de bătrâni în incinta fostei şcoli ajutătoare, clădire care se degradează văzând cu ochii. Bugetul primăriei nu avea cum să susţină un asemenea proiect.
Proiecte în derulare şi de viitor
Graţie demersurilor întreprinse de primarul Daniel Grosu, Plosca beneficiază de proiecte în derulare sau cu şansă sută la sută de a fi aprobate. În a doua perioadă a anului se vor demara lucrările pentru asfaltarea drumului comunal Plosca-Urluiu. E o dorinţă mai veche a ploscenilor.
Deja proiectul pentru reţeaua de apă potabilă şi canalizare e în stare de depunere şi va fi aprobat cu siguranţă, deoarece îndeplineşte toate condiţiile de eligibilitate. Până în noiembrie 2015 nu a fost deschisă nicio măsură de finanţare pe fonduri europene. De aici, şi întârzierea. Se vor asfalta în jur de 6-7 kilometri de drumuri comunale, cu bani proveniţi din fonduri europene.
Continuarea decolmatării heleşteului. Modernizarea pieţei comunale, proiect ce se va realiza în 2017, tot pe fonduri europene. Pietruirea a 8,5 kilometri cu piatră „macadam”, prin Ministerul Dezvoltării.
Reabilitarea energetică (izolaţie, termoficare, panouri fotovoltaice) a Şcolii Gimnaziale şi Grădiniţei.
Întărirea şi continuarea actului cultural.
Primarul în funcţie speră ca pe 5 iunie, ploscenii să vină la vot şi să-i acorde încrederea, atât lui, consilierilor locali, candidatului PNL, Eugen Pîrvulescu-pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi consilierilor judeţeni. Daniel Grosu mulţumeşte anticipat pentru susţinere: „Doamne ajută!”.