Pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător, echipajele profesioniste ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman au desfășurat în ultimele 48 de ore un număr de 69 de misiuni, după cum urmează:
– 31 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale deosebite;
– 23 incendii de vegetație uscată, miriști și gunoi menajer;
– 10 misiuni de informare a populației cu privire la măsurile ce trebuiesc respectate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS COV-2;
– 1 misiune de transport a unei persoane confirmată/suspectă a fi infectată cu noul coronavirus;
– 4 misiuni de decontaminare a autospecialelor utilizate la transportul persoanelor suspecte ori confirmate cu noul coronavirus – COVID 19.
În vederea diminuării numărului de incendii de vegetație uscată și miriște, unitatea noastră a transmis recomandări la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale, pentru intensificarea acțiunilor de prevenire de către componenta preventivă a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, la nivelul gospodăriilor cetățenești, prin informarea directă a cetățenilor.
Reamintim teleormănenilor faptul că, potrivit protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu, acțiunile de control la nivelul județului nostru se vor intensifica, scopul fiind descurajarea acestor practici de eliberare a terenurilor de vegetația uscată prin folosirea focului deschis. Coordonatele suprafețelor afectate de incendii sunt înaintate de pompieri, conform protocolului, către APIA și GNM pentru sancționarea celor vinovați, conform prevederilor legale.
Din punct de vedere legislativ, informăm proprietarii de terenuri agricole că incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat de pompieri, reprezentanți ai Agenției de Protecție a Mediului și cei din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, conform protocolului încheiat între aceste instituții.
Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională a cărei cuantum este cuprins între 3000 – 6000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice. Conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.