Reprezentanţii APA SERV, societatea care furnizează apa potabilă în Alexandria, îşi bat joc de lege, neînţelegând-o sau aplicând-o eronat. Confundă termeni şi, ceeea ce este foarte grav, acţionează băbeşte, după ureche. Marian Iaciu, chiriaş legal al apartamentului 126, din blocul F6, de pe strada Dunării, le-a dat o lecţie despre cum ar trebui acţionat în spiritul şi litera legii.
„În luna noiembrie sau decembrie a anului trecut, a venit un domn Băzăran, însoţit de o altă persoană, din partea APA SERV, comunicându-mi că trebuie să achit apa rece pe o perioadă de circa 6-7 ani. I-am spus că eu nu mai sunt proprietarul apartamentului, pentru că l-am vândut pe 29 februarie 1996. I-am sugerat să ia legătura cu proprietarul. Mi-a mulţumit şi a plecat. La începutul lunii martie a.c., mai precis într-o zi de miercuri, pe data de 2, în jurul orei 11.30, am auzit bătăi puternice în uşă. Am mers să deschid. Erau doi reprezentanţi ai poliţiei locale, cu încă patru persoane. Una dintre persoane s-a recomandat a fi reprezentantul APA SERV şi mi-a spus că vrea să intre în apartament să sigileze robineţii. I-am răspuns că nu pot să fac acest lucru, deoarece nu sunt proprietar. Ba mai mult, i-am explicat că în decembrie, anul trecut, a venit un anume domn Băzăran, căruia i-am relatat situaţia, în sensul că nu sunt proprietar. Le-am arătat actul de vânzare-cumpărare şi copie de pe buletinul personal, care atesta faptul că în perioada 2008-2015 am avut domiciliul într-o localitate din judeţul Tulcea. Acest domn a insistat să intre în apartament, pentru a sigila robineţii. Cum era şi normal, m-am opus, fapt ce a dus la declanşarea unui scnadal în scara blocului, la intrarea în apartament. Mi-a strigat că fur apă. I-am cerut să se legitimeze. S-a recomandat inginerul Dide. I-am spus că nu e suficient, să-mi arate o legitimaţie sau un ordin de serviciu. Într-un final, l-am invitat în apartament, să discutăm civilizat. I-am pus la dispoziţie încă o dată, dacă mai era nevoie, contractul de vânzare cumpărare, explicându-i calm şi clar că nu am niciun drept, conform legii, să-i dau voie sa sigileze, fără acordul proiprietarului. I-am precizat că proprietarul locuieşte în altă localitate şi că n-a locuit niciodată la această adresă. L-am rugat să-mi arate un document prin care eu sau proprietarul avem relaţie contractuală, conform Legii 241, din 2006. Mi-a răspuns că APA SERV are contract de furnizare a apei potabile cu asociaţia de proprietari, condominiul 56, dar că doreşte să facem o convenţie, prin care eu, ca şi consumator, să le achit lor contravaloarea serviciilor prestate (apă-canal). I-am repetat că nu sunt în măsură să semnez documentele, pentru ca nu sunt proprietar, nici imputernicit! Se parea că a înţeles fenomenul şi a rămas să mearga proprietarul la ei, la sediu” ne relatează Marian Iaciu.
Şi, totuşi, reprezentantul APA SERV a insistat să încheie acea convenţie, invocând faptul că în text este trecut şi termenul „consumator”. Marian Iaciu a fost întrebat dacă locuieşte permanent în apartament. Acesta a recunoscut că nu totdeauna şi i-a rugat pe agenţii poliţiei locale să-l însoţească la sediul APA SERV: „I-am rugat, dacă pot, ca peste o oră-două, deoarece eram cu nepoata şi nu puteam s-o las singură, sa mă însoţească la sediu, pentru a rezolva problema. I-am întrebat, totodată, dacă deţin un documet legal, o hotărâre judecătorească definitivă, un executor judecatoresc pentru a pune sigiliu pe robineţi şi cine i-a trimis. Mi-au răspuns că directorul. Un anume Gurban şi că „nu putem să vă însoţim, pentru că nu avem ordin de la primar!” La o ora dupa discuţie, am mers la poliţia locală, am vrut să discut cu comandantul, mi s-a zis ca nu este. Am luat legătura cu un domn Negrea. Am încercat să-i explic despre eveniment. A reunoscut că a fost informat despre ce este vorba. I-am cerut lui Negrea să îmi dea un agent-însoţitor, conform Legii 155, art. 1, alineatul 1, 2, pentru a merge la sediul APA SERV, deoarece am considerat că-mi era pusă în pericolul viaţa şi pentru a preîntâmpina un eventual conflict. Acesta mi-a spus ca nu poate, că aşa are dispoziţie de la primarul Drăguşin. L-am rugat să-l sune pe primar în prezenţa mea. S-a eschivat, declarând că este ilegal. Atunci i-am zis: „Voi, poliţia locală, sunteţi bodyguarzii primarului?! Am mers singur la APA SERV şi am luat legătura cu juristul societăţii. Apartamentul unde locuiesc ca chiriaş nu e contorizat. Încă din anul 1996 este depusă o cerere la asociaţia de proprietari, prin care se arată că în imobil nu locuieşte nimeni. Juristul mi-a dat un drac de convenţie. Am analizat-o cu atenţie şi am promis că semnez, dar nu în forma propusă. Am ajuns la un acord şi a rămas să discutăm pe termenii contractuali şi să mă sune. Nu m-a sunat nici în ziua de astăzi.”