Biblioteca Judeţeană Marin Preda Teleorman continuă programul de educaţie cinematografică CinEd-European Cinema Education for Youth cu o nouă proiecţie.
Proiectul se află în al doilea an de funcţionare, celor şapte ţări iniţiatoare (Franţa, Portugalia, Spania, Italia, România, Bulgaria şi Cehia) adăugându-li-se anul acesta şi Finlanda.
În Teleorman programul a fost lansat pe 21 aprilie 2016, cu ocazia Zilei Bibliotecarului. Tot atunci a avut loc şi un training cu bibliotecarii din bibliotecile publice teleormănene ce a fost susţinut de: Andrei Gorzo-critic de film, lector universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti, Yvonne Dumitrescu-Societatea Culturală Next şi Narcis Iordache-Societatea Culturală Next. Trainingul a fost urmat apoi de proiecţia filmului Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, în regia lui Cătălin Mitulescu, la care au participat elevi ai Liceului Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria.
A continuat apoi, pe parcursul anului, cu o altă proiecţie-Shelter (Adăpostul) Bulgaria, 2010-la care au participat elevii clasei a V-a C de la Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare, Alexandria.
Prin filmele propuse:
- Rentree des classes-Franţa, 1955
- Petite Lumiere-Franţa, 2003
- Il Posto-Italia, 1961
- Shelter (Podslon)-Bulgaria, 2010
- En Construccion-Spania, 2001
- O Sangue-Portugalia, 1989
- Pierrot le fou-Franţa, 1965
- The Way I Spent the End of the World (Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii)-România, 2005
- El Espiritu de la colemna-Spania, 1973
- Uma Pedra no Bolso-Portugalia, 1987
- The Happiest Girl in the World (Cea mai fericită fată din lume)-România, 2008
- L Intervallo-Italia, 2012
CinEd oferă o abordare a cinemaului sensibilă, intuitivă şi comparativă, cu scopul de a stimula tinerii să-şi dezvolte gustul pentru filmul european şi perspectiva critică.
Filmul ales este intitulat Un sâmbure de îndoială (Uma pedra no bolso)-Portugalia, 1987-în regia lui Joaquim Pinto.
Miguel, un băiat de 12 ani, este pedepsit pentru că nu a obţinut rezultate bune la şcoală: trebuie să rămână la pensiunea mătuşii sale pe durata întregii vacanţe. După câteva zile de plictiseală, începe să se împrietenească cu ceilalţi locuitori şi vizitatori regulaţi ai pensiunii, precum servitoarea Louisa sau Joao, pescarul. Dar sosirea doctorului Fernando tulbură viaţa liniştită a locului şi îl face pe Miguel să-şi schimbe perspectiva asupra lucrurilor.
Proiecţia va avea loc joi, 16 februarie a.c., la ora 13.00 la Sala de festivităţi a instituţiei , la care vor participa elevii clasei a VII-a C de la Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare Alexandria, însoţiţi de doamna profesoară Lăduncă Roxana şi doamna bibliotecar Ţiţei Mariana.
Programul va continua pe tot parcursul anului şcolar cu alte noi filme.