Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman avertizează locuitorii judeţului Teleorman, proprietari de terenuri, faptul că este interzisă incendierea miriştilor, stufului, tufărișurilor sau vegetatiei ierboase în scopul igienizării. Acestea nu pot fi arse fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență; conform art. 94 (lit. n) din O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului (aprobată prin Legea nr. 265/2006 cu modificările și completările ulterioare).
Ȋn conformitate cu prevederile Ordinului nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetaţiei pajiștilor permanente (Capitolul: Sol și stoc de carbon, GAEC 6 – Menţinerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicţia de a incendia miriștile arabile).
Obiectivul acestui standard este menţinerea unui nivel minim de întreţinere a soluluiprin protejarea pajiştilor permanente. Vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente nu trebuie arsă întrucât se distruge materia organică şi se poluează atmosfera.
Arderea acestora fără respectarea legii se sancţionează conform art. 96 (alin. 1) din O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului (aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2006) cu amendă contravenţională de la 3000 la 6000 RON pentru persoanele fizice şi de la 25000 la 50000 RON pentru persoanele juridice.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se efectuează conform art. 97 (alin. 1) de către comisarii din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Teleorman, precum şi de către autorităţile administratiei publice locale (prin personalul împuternicit al acestora), conform atribuţiilor stabilite prin lege.