Polaris, societatea de ridicare a gunoiului menajer, este din nou în centrul unui scandal, după ce mai marii firmei au decis să nu mai presteze servicii în mai multe localități din Teleorman. Situația este destul de complicată și pare fără ieșire, atâta timp cât instituțiile, în principal Consiliul Județean, nu au curajul să intervină pentru a pune lucrurile pe un făgaș normal.
Motivul pentru care s-a sistat ridicarea mizeriei este acela că primăriile nu plătesc pentru munca prestată. În realitate, Polaris își arată mușchii și încearcă să șantajeze administrațiile publice locale, mizând pe faptul că localnicii îi vor trage la răspundere pe aleșii comunității. În fapt, Polaris vrea ca primăriile să încaseze banii de la cetățeni și nu ca până acum când încasatorul bătea la ușa beneficiarului. Ar scuti firma de bătai de cap, iar în cazul în care cineva nu achită factura, oalele se vor sparge în capul unității administrativ teritoriale. Pe de altă parte, conducerea societății știe că nu poate da în judecată mii de familii din județ pentru a-și recupera datoriile. Așa, în cazul în care nu se face plata, e simplu: cheamă la bară primăria.
Legea pare a fi de partea Polaris. Cu un acționariat apropiat clasei politice ( Dumitru Martin este unchiul deputatului PSD de Constanța, Eduard Martin) cineva a avut grijă să strecoare în lege tot ceea ce a avantajat societate.
Cu alte cuvinte, lăcomia Polaris nu are limite. Vrea să câștige mult, cu efort cât mai puțin.
Mai mulți cetățeni din comuna Viișoara au declarat că vor înainta un memoriu președintelui Adrian Gâdea. Mai mult, sunt hotărâți să semneze o petiție prin care să ceară CJ rezilierea contractului cu Polaris, deoarece firma nu a respectat clauzele contractuale, în special cele referitoare la investiții. Situații indentice se găsesc și în comunele Vârtoape, Crângu, Lisa sau Seaca.
După cum se știe, prin contractul de concesiune ” Servicii publice de colectare şi transport a deşeurilor municipale solide în judeţ”, semnat de către Polaris cu Consiliul Judeţean Teleorman, concesionarul se obliga să investească aproximativ 3,4 milioane de euro. Sumele necesare trebuiau să provină din bugetul firmei şi să fie realizate în 4 săptămâni de la semnarea contractului. În realitate, firma Polaris a uitat să-şi respecte obligaţiile stipulate prin contract, încasând bani de la populaţie, fără să investească nici măcar un leu.
În fapt, pentru atingerea scopului activităţii concesionate şi asigurarea unor servicii eficiente şi de calitate, pe lângă bunurile proprietate privată puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean Teleorman, şi anume vehicule de transport, euro containere şi euro pubele, concesionarul s-a angajat ca după intrarea în vigoare a contractului, respectiv după data de 14 iunie 2013, în perioada de mobilizare, care conform graficului era de 4 săptămâni, să execute din fonduri proprii investiţii efective în sumă de 2.739.949,00 euro fără TVA.
Toate astea au rămas doar pe hârtie, iar ”mizilicul” de 3,4 milioane de euro este plătit în fiecare secundă din buzunarul fiecărui teleormănean. Însă, cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, este foarte probabil ca, mai devreme sau mai târziu, ”colindătorii” să bată la ușa Polaris…însoțiți de mascați!
M.D.