În cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman funcţionează Compartimentul Economie Socială, compartiment care are ca principală atribuţie atestarea întreprinderilor de economie socială, potrivit prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială.
Economia socială este reglementată de Legea nr. 219/2015 privind economia socială, fiind definită ca ansamblul activităţilor organizate independent de sectorul public, al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creşterea gradului de ocupare a persoanelor aparţinând grupului vulnerabil şi/sau producerea şi furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări.
Economia socială contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale, crearea de locuri de muncă, implicarea persoanelor aparţinând grupului vulnerabil prevazut de lege, în activităţi cu caracter social şi/sau activităţi economice, facilitând accesul acestora la resursele şi serviciile comunităţii.
GRUPUL VULNERABIL este reprezentat de persoanele sau familii care sunt în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii de boală, dizabilitate, sărăcie, dependenţă de droguri sau de alcool ori a altor situaţii care conduc la vulnerabilitate economică şi socială (conform art. 6 lit. h) din Legea 219/2016 privind economia socială și art. 6 lit. p) din Legea asistenței sociale nr. 292/2011).
Obiectivele economiei sociale sunt următoarele:
- consolidarea coeziunii economice şi sociale;
- ocuparea forţei de muncă;
- dezvoltarea serviciilor sociale.
Activități de interes general ale entităților de economie socială sunt:
- producerea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări care contribuie la bunăstarea comunităţii sau a membrilor acesteia;
- promovarea, cu prioritate, a unor activităţi care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparţinând grupului vulnerabil;
- dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil;
- dezvoltarea serviciilor sociale pentru creşterea capacităţii de inserţie pe piaţa muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.
Entitățile de economie sociale sunt reprezentate de:
- întreprinderea socială;
- întreprinderea socială de inserție.
Atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție sunt gratuite și se realizează la nivel local prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă respectiv a municipiului Bucureşti, prin compartimentul pentru economie socială. Întreprinderile sociale de inserţie beneficiază de gratuitate pentru emiterea mărcii sociale şi înregistrarea în Registrul unic de evidenţă a întreprinderilor sociale.
În acest sens, AJOFM Teleorman a demarat acţiuni de informare, mediatizare şi promovare a domeniului economiei sociale, având ca scop dezvoltarea locală şi cetăţenia activă, cooperarea şi solidaritatea socială prin creşterea nivelului de înţelegere şi conştientizare a oportunităţilor şi contribuţiilor acestui domeniu la prevenirea şi combaterea riscului de excluziune socială.
Informatii suplimentare referitoare la conditiile de atestare a intreprinderilor sociale, in conformitate cu prevederile Legii nr. 219/2015, se pot obtine la sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Teleorman din Alexandria, str.Dunarii, nr.1, jud. Teleorman.