11.9 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

Acasă, la Marin Preda, la Siliştea Gumeşti. A XV-a ediţie a Concursului Naţional de Literatură “Pe urmele Moromeţilor“

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

De curând, în semn de omagiere a genialului scriitor român, Marin Preda, “marele singuratic” al culturii române, născut acum 94 de ani, la 5 august 1922, în satul din Câmpia Dunării, Siliştea Gumeşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială “Marin Preda” şi Primăria comunei Siliştea Gumeşti au organizat la Căminul Cultural din localitate cea de-a XV-a ediţie a Concursului Naţional de Literatură, sugestiv intitulat “Pe urmele Moromeţilor”, un concurs cu public, ce se adresează cu precădere elevilor din clasele V-VIII.

Iniţiat cu ani în urmă de o generoasă şi inimoasă fiică a satului, de pe aceste meleaguri, un om care nu a uitat de unde a plecat, ec. Adriana Sgarbura, o mare şi fidelă admiratoare a fostului consătean Marin Preda, noul concurs şcolar, devenit deja o tradiţie plăcută şi demnă de apreciat în judeţul Teleorman, a fost sponsorizat, în continuare, de firma ei de consultanţă “SC ALFA CONTEXPERT SRL“ Bucureşti.

Îmbucurător e faptul că, la ediţia din acest an, pentru buna organizare şi desfăşurare a acestui eveniment cultural, un sprijin substanţial l-au acordat şi firmele din Bucureşti: “Lions Club Atheneum” (dir. Stefan Postolache) şi “Chemoil“ (dir. Ion Pecie)

Manifestarea iniţiată urmăreşte cunoaşterea şi popularizarea mai profundă a operei marelui romancier şi nuvelist Marin Preda, cultivarea interesului pentru lectura şi a plăcerii de a citi în rândul elevilor de gimnaziu.

Cunoscând din timp cerinţele concursului naţional, ce presupune cunoştinţe temeinice, elevii din Teleorman, ca şi cei din celelalte judeţe ale ţării, au avut de parcurs ca bibliografie obligatorie romanele reprezentative ale lui Preda: “Moromeţii”( vol. I şi II) şi “Viaţa ca o pradă”.

De reţinut e faptul că elevii au trebuit să cunoască foarte bine conţinutul operelor recomandate, dar să reţină şi multe amănunte din paginile lecturate, precum: nume de personaje, expresii, cuvinte, cifre, date, citate etc.

Deşi aflaţi în plină vacanţă de vară, pentru premiile puse în joc, s-au înscris 30 de elevi, cu apetit pentru lectură, fireşte, selectaţi de profesorii lor îndrumători, de la 8 şcoli gimnaziale din judeţele Teleorman, Argeş, Olt şi Gorj, precum şi din municipiul Bucureşti.

Comisia de jurizare compusă din profesori de specialitate, desemnaţi de ISJ Teleorman, a fost supravegheată cu mare atenţie, în calitate de preşedinte, de către prof. dr. Alexandra Mocanu (inspector şcolar pentru limba şi literatura română), cea care la toate ediţiile pune mult suflet şi dăruire pentru bună reuşită a acestei competiţii acerbe, ce pune fata în fata concurenţii cu membrii juriului, dar şi cu publicul spectator.

În cadrul acestei întâlniri de suflet, ce a avut loc în moderna sală a căminului cultural, proaspăt renovat, prin grija administraţiei locale, inaugurat special cu acest prilej, s-au adunat, ca niciodată, numeroşi săteni, urmaşi ai moromeţilor, mulţi elevi şi părinţi ai acestora, cadre didactice, invitaţi, reprezentanţi ai primăriei şi consiliului local.

Timp de peste două ore, după mai multe runde de întrebări şi răspunsuri punctuale (orice răspuns greşit aducând eliminarea), nu lipsite de emoţii pentru competitori, în final, cele trei premii acordate au fost obţinute, în ordine, de elevii: Maria Bubulete (cls. a VI-a, Şc. Runcu, jud. Gorj-prof. îndrumător Elena Logofetescu); Antonio Aria Golhin Mohammadi (cls. a V-a ) şi George Emilian Bahadam (cls. a VI-a ), de la Şc. “Regele Mihai I” Bucuresti-prof. îndrumător Elena Mărăşescu.

Cele trei menţiuni oferite au revenit următoarelor eleve din Teleorman: Cristina Silvia Niculae (cls. a VII-a) şi Elena Dogaru (cls. a VI-a), de la Sc. Gimnazială “Marin Preda” Siliştea Gumeşti-prof. îndrumător Ioana Neagu, Diana Mariana Stoian (cls. a VII-a), de la Şc. Plosca-prof. îndrumător Aurelia Dimancea.

Laureaţii concursului au fost răsplătiţi cu diplome, cărţi semnate de Marin Preda, obiecte sportive, dar şi premii consistente în bani, acordate în mod diferenţiat, toate acestea fiind înmânate de sponsorul principal al evenimentului, Adriana Sgarbura, împreună cu soţul domniei sale, Florin Sgarbura.

Ca şi la ediţiile anterioare, toţi concurenţii, chiar dacă nu au urcat pe podium, au primit diplome de participare şi cărţi din opera aceluiaşi scriitor, precum şi pachete cu dulciuri şi răcoritoare.

Bine venită, din partea organizatorilor, pentru elevi, a fost şi cartea “Marin Preda-Pe urmele Moromeţilor”, un auxiliar preţios, cu exemple de întrebări, pentru cei dornici să participe la viitoarele concursuri şcolare.

Pentru contribuţia adusă la organizarea acestui concurs de literatură, în calitate de coordonator al acestei ample manifestări culturale, prof. dr. Alexandra Mocanu a adresat felicitări pentru câştigători şi concurenţi, pentru profesorii îndrumători care s-au implicat în pregătirea lor, pentru organizatori şi sponsori, dar şi pentru membrii juriului care au dat dovadă de corectitudine, transparentă şi fair-play, pe tot parcursul acestei competiţii de esenţă morometiana.

Cuvinte de laudă se cuvin şi cadrelor didactice de la Şcoala Gimnazială “Marin Preda”, în frunte cu prof. Giorgică Anghel, directorul unităţii şcolare, care, iată, în miez de vară şi de vacanţă, cu zile caniculare, ei sunt în activitate şi pregătesc totul ca acest concurs să se desfăşoare în bune condiţii.

Se poate spune că acţiunea de la Siliştea Gumeşti a însemnat, în cea mai mare parte a ei, o emoţionantă aducere aminte a “monşerului” literaturii române, a celui care ne-a părăsit cam din vreme.

Chiar dacă “timpul n-a mai avut răbdare“ cu el, Marin Preda există. Numele lui există dincolo de viaţă, iar opera lui există dincolo de moarte.

Cu ocazia acestei întâlniri omagiale, cei prezenţi au vizitat Casa Memorială şi Centrul Memorial “Marin Preda“, aşezăminte ce sunt incluse printre obiectivele turistice ale judeţului Teleorman.

LEON ARMEANCA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

DANIEL BĂCANU-Primar Lisa. Cu o echipă de oameni bine instruiţi, comuna Lisa are viitorul asigurat

Daniel Băcanu, candidatul PNL pentru primăria Lisa, este unul dintre cei mai apreciaţi primari din judeţul Teleorman. Serios, onest...

Articole similare