Începând cu 01.09.2022, la Liceul Tehnologic Virgil Madgearu din Roşiorii de Vede, se implementează proiectul de cooperare şi mobilitate în domeniul Învăţîmântului Profesional şi Tehnic, intitulat „Abordări moderne ale stagiilor de practică în învăţământul economic” 2021-EY-PCVET-0007 finanţat prin Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor în România-Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2014-2021.
Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor are ca obiectiv general dezvoltarea capitalului uman şi a bazei de cunostinţe în România şi se materializează în domeniul educaţiei şi formării profesionale prin proiecte care vizează îmbunătăţirea calităţii învăţării elevilor din România prin practică la locul de muncă. Prin aceste proiecte se răspunde nevoii de îmbunătăţire a corelării competenţelor dobândite de absolvenţii din învăţământul profesional şi tehnic cu cerinţele pieţei muncii.
Proiectul Abordări moderne ale stagiilor de practică în învăţământul economic vizează întărirea colaborării cu agenţii economici locali pentru a maximiza oferta acestora de stagii de practică şi în acelaşi timp, dezvoltarea profesională a cadrelor didactice şi a tutorilor de practică pentru a îmbunătăţi procesul de învăţare la locul de muncă al elevilor.
Perioada de implementare va fi de 1 an, 01.09.2022-31.08.2023.
Bugetul alocat este de 27.275 EURO.
Proiectul se implementează în parteneriat cu agentul economic S.C. CONTAB EXPERT SRL din Roşiori de Vede care furnizează stagii de practică pentru elevii de la calificarea Tehnician în activităţi Economice, domeniul de pregătire profesională Economic, nivelul 4 de calificare şi liceul Anglo-German Business Academy din Praga, care va găzdui vizita de studiu, în perioada 28 noiembrie-2 decembrie 2022.
La vizita de studiu vor participa 8 cadre didactice de la Liceul Tehnologic Virgil Madgearu şi 3 tutori de practică din partea agentului economic partener.
În timpul vizitei de studiu participanţii vor vizita atelierele şi laboratoarele liceului gazdă, companiile de practică; vor asista la lecţii şi activităţi practice ale elevilor; vor analiza documente specifice practicii în companiile vizitate; vor avea discuţii cu profesorii şi tutorii de practică; vor participa la dezbateri, mese rotunde, ateliere de lucru pentru realizarea de materiale curriculare.
Pe parcursul proiectului se vor realiza mai multe materiale curriculare necesare procesului instructiv-educativ, dintre care menţionăm: un suport de curs destinat formării tutorilor de practică de la agenţii economici, 3 curricula în dezvoltare locală calificarea tehnician în activităţi economice, 3 acorduri de învăţare ECVET, 1 set de metode de evaluare alternative, 6 teste de specialitate pentru domeniul Economic, 2 chestionare pentru evaluarea stagiilor de practică la agentul economic,1 ghid al tutorelui de practică;
Prin acest proiect va fi întărit parteneriatul cu mediul economic ce va permite diversificarea şi consolidarea formelor de învăţare la locul de muncă în acord cu evoluţia schimbărilor tehnologice şi cu nevoile pieţei muncii.
Material realizat cu sprijinul financiar al Mecanismului Financiar al SEE 2014-2021. Conţinutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Naţional de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informaţiile şi opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului.