Uniunea Europeană reprezintă o magnifică realizare istorică prin care au fost îndeplinite năzuinţele şi visurile popoarelor Europei, un continent mult prea încercat de rivalităţi şi conflicte îndurerate .
Pe fundalul ameninţării izbucnirii unui nou război mondial în Europa, la 9 mai 1950, Robert Schuman, fostul ministru francez al afacerilor externe, a prezentat în faţa mai multor guverne din acea vreme o declaraţie prin care chemă Franţa, Germania şi alte state europene să valorifice în comun producţiile de oţel şi cărbune .
La scurt timp, guvernele Franţei şi Germaniei au acceptat această propunere formulată de Schuman, o iniţiativă fundamental diferită de soluţiile anterioare de unificare a Europei .
Ca personalitate de seamă ce a proiectat cel mai mult această apropiere istorică a fost şi cunoscutul francez, Jean Monnet, socotit în presă de atunci “ om al mărilor începuturi “ din Europa .
Gândirea lui Monnet viza, fără îndoială, o nouă federaţie europeană, indinspensabila pentru menţinerea păcii .
După 35 de ani, la 9 mai 1985, liderii Uniunii Europene, întruniţi în Consiliul European de la Milano, din Italia, au decis că data de 9 mai să reprezinte Ziua Europei, a Europei unite .
Comparând Europa de astăzi cu cea din anul 1950, se poate constata că Uniunea Europeană constituie un mare succes istoric şi politic şi, totodată, o realitate care a influenţat decisiv destinul a sute de milioane de oameni care trăiesc în cele 27 de state existente în prezent .
La 1 ianuarie 2007, România a avut marea şansă să fie primită că stat membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană .
Fireşte, că pentru romani acest eveniment a reprezentat unul dintre momentele decisive în evoluţia de stat democratic modern şi prosper în plan economic .
Acum, Europa este într-o continuă şi rapidă evoluţie . Prosperitatea şi stabilitatea continentului european sunt posibile numai într-o armonie şi convieţuire bazată pe principiile care au fundamentat naşterea Uniunii .
De remarcat este demersul lui Jian Monnet : “ Noi nu coalizam state ci unim oameni “.
Valorile şi principiile pe care se fundamentează Uniunea sunt : libertatea, solidaritatea, statul de drept, egalitatea, democraţia, respectarea drepturilor omului .
Statutul de stat European presupune nu numai drepturi, ci şi obligaţii într-o comunitate în care convieţuiesc diferite naţionalităţi şi diferite culturi .
Că romani şi cetăţeni europeni avem datoria şi potenţialul de a contribui la afirmarea identităţii comune a Europei .
Se impune găsirea unui set de valori care să coincidă cu interesul popular, cu cel economic şi politic, acestea fiind adevăratele valori europene .
Aşadar, să aniversăm Ziua Europei cu speranţă şi încredere pentru România, pentru poporul roman.
Leon Armeanca