Datele statistice analizate periodic de Inspecţia Muncii au evidenţiat faptul că tinerii romani sunt din ce în ce mai doritori să se angajeze imediat după împlinirea vârstei de 16 ani şi chiar mai devreme.
Cei mai mulţi prestează munci sezoniere în timpul vacanţelor de vară şi sunt tentaţi să lucreze fără forme legale şi să accepte munci nepotrivite cu imaturitatea lor fizică şi mentală.
În aceste condiţii, ei sunt frecvent victime ale accidentelor de muncă deoarece tinereţea îi îndeamnă să practice meserii riscante sau solicitante din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii ăn muncă,iar tinerii sunt insuficient pregătiţi şi instruiţi cu privire la riscurile profesionale şi la mijloacele de protecţie.
Strategia Comunitară în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pune accentul pe nevoia de educare şi cunoaştere din stadii timpurii şi subliniază faptul că educaţia şi cultura de prevenire a riscurilor sunt factori cheie pentru îmbunătăţirea calităţii muncii. Această strategie recunoaşte vulnerabilitatea tinerilor şi, prin urmare, precizează necesitatea de ase acorda atenţie nevoilor de conştientizare a riscurilor profesionale, anterior intrării pe piaţa muncii.
De asemenea , priorităţile strategiei comunitare susţine printre altele că interesele securităţii şi sănătăţii în muncă sunt mai bine aservite dacă sunt tratate ca element dominant al politicilor din alte domenii, cum ar fi educaţia, iar cheia progresului este competenţa tuturor celor care participă la asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, în primul rând angajatori şi salariaţi.
În acest sens , s – a considerat necesară, de către Inspecţia Muncii, continuarea şi în 2017 a proiectului valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale , anterior intrării pe piaţa muncii, cu privire la riscurile profesionale, la drepturile şi obligaţiile salariaţilor.
Obiectivele urmărite prin acest proiect sunt creşterea calităţii vieţii prin educarea tinerei generaţii încă de pe băncile şcolii şi crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale.
Grupul ţintă este format din elevii în perioada efectuării practicii profesionale şi cadrele didactice din filiera tehnologică şi vocaţională( tehnic, servicii, resurse naturale) şi filiera teoretică, cu profil real.
La nivelul judeţului Teleorman 6 unităţi şcolare sunt implicate în acest proiect, 2 licee teoretice şi 4 liceee tehnologice, respectiv :
- Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria;
- Colegiul National Anastasescu Roşiorii de Vede;
- Liceul Teoretic Marin Preda Turnu Măgurele;
- Colegiul Naţional AL. I Cuza Alexandria;
- Liceul tehnologic Drăgăneşti Vlasca;
- Liceul Pedagogic Mircea Scarlat.
Campania a demarat în luna februarie cu instruirea elevilor din clasele a X a şi a XI a în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă de către unităţile şcolare .
Ulterior evaluarea acestei instruiri se va face, prin sondaj, de către inspectorii de muncă.
Campania se v-a finaliza la sfârşitul lunii aprilie, odată cu organizarea şi desfăşurarea concursului “ Ştiu şi Aplic” Securitatea şi Sănătatea în Muncă se desprind de pe băncile şcolii!