Pe 12 iulie 2016 Institutul Naţional de Statistică, întreaga statistică românească, aniversează împlinirea a 157 de ani de la înfiinţarea, prin Ordonanţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a Oficiului Central de Statistică, una dintre primele instituţii publice create în Statul Unitar Român, la nici o jumătate de an de la actul istoric din 24 ianuarie 1859.
Ctitorită graţie implicării generoase a unor eminente personalităţi ale gândirii economice şi statistice a timpului, Dionisie Pop Marţian şi Ion Ionescu de la Brad, în primul rând, dar şi a înţelepciunii şi clarviziunii Domnului Unirii şi a unor oameni politici, precum Mihail Kogălniceanu şi Nicolae Kretzulescu, statistica oficială românească a răspuns, încă de la crearea sa, importantei sale meniri ca ştiinţă socială.
Condusă de oameni remarcabili, prin profesionalismul şi devotamentul lor, statistica a traversat timpul sporindu-şi atât prestigiul, cât şi credibilitatea, chiar şi atunci când, împreună cu societatea românească, a avut de înfruntat vicisitudinile unor perioade neprielnice.
După decembrie 1989, când România a intrat într-un profund proces de reformare democratică, de trecere la o economie de piaţă şi la statul de drept, una dintre primele instituţii publice care şi-a remodelat activitatea la noile condiţii a fost statistica.
Astăzi, metodologiile de lucru şi sistemul de indicatori se armonizează cu standardele europene şi internaţionale, sporindu-şi capacitatea de prelucrare a datelor prin crearea unei reţele informatice performante, adecvându-şi mijloacele de comensurare a realităţilor economico-sociale necesităţii de a pune la dispoziţia autorităţilor, agenţilor economici, organismelor internaţionale informaţii relevente şi riguroase.
O contribuţie importantă o are colaborarea dezvoltată pe plan internaţional, în primul rând cu Oficiul de Statistică al Uniunii Europene-Eurostat şi cu oficiile altor state partenere.
Statistica oficială din România este guvernată de principiile fundamentale de funcţionare ale statisticii, adoptate de Comisia Economică a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Europa şi de Comisia de Statistică a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
La ceas aniversar transmitem colaboratorilor noştri, furnizori si beneficiari de date statistice, gândurile noastre bune şi mulţumiri pentru implicarea în ceea ce priveşte procesul statistic românesc.
DIRECTOR EXECUTIV,
MORTASIPU GELU