11 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

1.821 de elevi, din opt unităţi de învăţământ din judeţ, vor beneficia de programul “Masă caldă în şcoli”

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Sute de elevi din Teleorman vor primi mâncare gătită, în cadrul programului “Masă caldă”. Ministerul Educaţiei a publicat lista iar în document se găsesc opt unităţi de învătământ din judeţ. Este vorba despre ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.1 LUNCA, ŞCOALA GIMNAZIALĂ TALPA, ŞCOALA PROFESIONALĂ SAELELE, ŞCOALA GIMNAZIALĂ ”ÎNVĂŢĂTOR MARIN BUNESCU” SUHAIA, Şcoala Gimnazială Putineiu, Şcoala Gimnazială nr. 3 Zimnicea, Şcoala Gimnazială nr.1 Islaz şi Şcoala Gimnazială Uda Clocociov. În total, 1.821 de copii.  Executivul a aprobat normele de aplicare pentru programul-pilot Masă caldă în şcoli 2022/2023. Programul se află la a şaptea ediţie, anul acesta fiind extins la 350 de şcoli, faţă de 300, anul trecut.
Potrivit actului normativ, un pachet alimentar trebuie să conţină 80 de grame de pâine feliată, batoane sau chifle din făină integrală, aceasta reprezentând 50% din greutatea totală a pachetului; 40 de grame de carne, brânzeturi sau derivate din lapte, reprezentând 25% din greutatea pachetului şi 40 de grame de legume – roşii, castraveţi, salată –, la care se adaugă un fruct. Produsele alimentare preambalate trebuie etichetate corespunzător, cu informaţii privind denumirea produsului, lista ingredientelor, substanţele care ar putea provoca alergii, cantitatea, data-limită de consum, condiţiile de depozitare şi declaraţia nutriţională.
Normele obligatorii care trebuie respectate la pregătirea mesei prevăd că în cazul mâncărurilor calde nu este permisă adăugarea de aditivi alimentari, conservanţi sau potenţiatori de arome. De asemenea, produsele de origine animală sau nonanimală din care se prepară aceste mâncăruri nu trebuie să conţină aditivi sau alte substanţe acceptate peste limitele stabilite de legislaţia în vigoare. Uleiul utilizat pentru preparare se foloseşte o singură dată, iar ceapa pregătită în prima fază a etapei de gătire nu se prăjeşte, ci se înăbuşă cu apă. Totodată, sarea iodată utilizată nu trebuie să conţină antiaglomeranţi sau orice alt aditiv şi se recomandă evitarea asocierii alimentelor din aceeaşi grupă la felurile de mâncare servite. De exemplu, la masa de prânz nu se vor servi felul 1 şi felul 2 preponderente cu glucide – cereale, cum ar fi, supa cu găluşte şi friptura cu garnitură din paste făinoase, ci din legume. Sunt interzise mâncărurile sau combinaţiile care solicită puternic digestia de tipul iahnie de fasole cu iaurt sau compot ca şi tocăturile prăjite. Ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor şi nu ca ochiuri româneşti sau prăjite, iar raţia de vitamine şi săruri minerale să fie îmbogăţită prin folosire de salate din crudităţi şi adăugare de legume-frunze în supe şi ciorbe. Cremele cu ouă şi frişcă, maionezele sunt interzise indiferent de anotimp. Mâncarea livrată trebuie pregătită în dimineaţa zilei în care urmează să fie servită.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Rezultate foarte bune pentru Sportivii Secţiei de Karate la Cupa României de Karate SKDUN 2024

În perioada 11-12.05.2024 sportivii Secţiei de Karate din cadrul CSM ALEXANDRIA, aflaţi sub pregătirea lui Sensei Caracaleanu Sorin Gabriel...

Articole similare